Evenimentul Zilei > International > Negocieri între Turcia, Moscova şi Kiev. Erdogan vrea un coridor alimentar în Marea Neagră. Producția cerealelor, grav afectată
Negocieri între Turcia, Moscova şi Kiev. Erdogan vrea un coridor alimentar în Marea Neagră. Producția cerealelor, grav afectată

Negocieri între Turcia, Moscova şi Kiev. Erdogan vrea un coridor alimentar în Marea Neagră. Producția cerealelor, grav afectată

Turcia încearcă să negocieze cu Moscova și Kiev pentru un coridor alimentar pe Marea Neagră, deschis prin strâmtoarea Bosfor. Din cauza războiului din Ucraina, 20 de milioane de tone de cereale au fost blocate.

Turcia negociază cu Moscova și Kiev un coridor alimentar pe Marea Neagră. Acesta ar urma să fie deschis prin strâmtoarea Bosfor, iar scopul este de a ajuta exportul cerealelor.

Coridorul care urmează să fie deschis din Turcia vine cu solicitări pentru ca aceste cereale să ajungă pe piețele țintă ale Ucrainei și Rusiei. Un oficial turc a declarat că negocierile nu au luat sfârșit. Cu toate astea, sursa nu a vrut să își spună numele.

Aceste negocieri au început în contextul în care porturile ucrainene de la Marea Neagră au ajuns să fie inactive încă de la începutul războiului. 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate, iar majoritatea statelor au nevoie de alimente.

Ucraina și Rusia acoperă aproape o treime din livrările globale de grâu. Lipsa exporturilor ucrainene ar putea duce în orice moment la o criză alimentară globală, avertizează experții, potrivit Reuters.

Zelenski a atacat Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că blochează exportul a 22 de milioane de tone de produse alimentare. Acesta a declarat că omenirea s-ar putea confrunta cu o criză alimentară uriașă din cauza lui Vladimir Putin, iar singura soluție este deschiderea porturilor.

„Rusia a blocat aproape toate porturile și toate oportunitățile maritime de a exporta alimente – cerealele noastre, orzul, floarea-soarelui și altele. O mulțime de lucruri.

Va fi o criză în lume. A doua criză după cea energetică, care a fost provocată de Rusia. Acum va crea o criză alimentară dacă nu deblocăm rutele pentru Ucraina, nu ajutăm țările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare”, a afirmat Zelenski, potrivit The Guardian.

Zelenski a mai precizat că modalitatea de deblocare a porturilor este prin intermediul unei soluții militare, mai exact procurarea de noi arme de la aliați.

Președintele Ucrainei a declarat că Rusia „fură treptat” produse alimentare din țara lui și le vinde ilegal.