Rusia, la un pas de colaps. Ar putea intra în incapacitate de plată din 25 mai. Nu își va mai poate plăti datoria

Rusia, la un pas de colaps. Ar putea intra în incapacitate de plată din 25 mai. Nu își va mai poate plăti datoria Sursa: Arhiva EVZ

Rusia deține 40 de miliarde de dolari în obligațiuni la nivel internațional și nu va mai putea plăti în dolari începând cu data de 25 mai. SUA nu va mai prelungi scutirea de la sancțiuni care a fost dispusă nu pentru a ajuta Rusia, ci pentru a oferi un răgaz investitorilor.

Statele Unite „probabil“ nu vor prelungi scutirea de la sancţiuni occidentale care a permis Rusiei, temporar, să-şi plătească datoria în dolari - şi să scape astfel de un blocaj financiar,  avertizează secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen, relatează AFP.

„Atunci când am impus pentru prima oară sancţiuni Rusiei, am creat o scutire (...) şi ne aşteptam ca ea să fie limitată în timp. Cred că probabil licenţa va fi lăsată să expire. Nu s-a luat încă o decizie finală pe în acest subiect“, a declarat miercuri, 18 mai, Janet Yellen, într-o conferinţă de presă, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Finanţelor din cadrul G7 în Germania.

Aflată în vigoare de la începutul sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, ca represalii faţă de Războiul din Ucraina, această scutire permite Moscovei să-şi ramburseze datoria. Nu a fost gândită neapărat ca un ajutor pentru Rusia, ci mai degrabă pentru ca investitorii să poată stabili ce strategie vor urma în perioada următoare. „Ea a fost decisă cu scopul de a permite să aibă loc o tranziţie ordonată şi ca investitorii să-şi poată vinde titlurile”, potrivit lui Janet Yellen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia, la un pas de colaps

Rusia nu mai poate, în schimb, să-şi ramburseze datoria cu dolarii pe care-i deţine în bănci americane, în cadrul sancţiunilor consolidate, impuse de către Statele Unite la 5 aprilie.

Data-limită a acestei scutiri de sancțiuni va fi 25 mai și intervine cu două zile înaintea viitorului termen de plată al Moscovei, care vizează dobânzi în sumă de 100 de milioane de euro la două obligaţiuni, dintre care una nu poate fi plătită în ruble în mod explicit. În acest condiții Rusia ar putea intra în incapacitate de plată.

Rusia deține 40 de miliarde de dolari în obligațiuni la nivel internațional, fonduri ce au fost supuse sancținilor economice ale Vestului.

Rusia, disperată după fonduri

Rusia încearcă să facă bani prin orice metode. Promovează un sistem alternativ de plată bazat pe ruble, numit Sistemul de transfer al mesajelor financiare (SPFS). Sistemul a fost înființat în 2014. La sfârșitul lunii aprilie, Banca Centrală a țării a declarat că va începe să păstreze secrete numele participanților.

Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere (CIPS) din China – care procesează plăți în yuani chinezești – are, de asemenea, potențialul de a înlocui SWIFT. Sistemul are o rețea extinsă de 1.280 de instituții financiare, a declarat Peter Keenan, cofondatorul și CEO-ul Apexx, un furnizor de plăți care obișnuia să lucreze cu cardul de plată Mir din Rusia.