Turcia avertizează: Atenţie la vântul mincinos care bate dinspre Vest

Turcia avertizează: Atenţie la vântul mincinos care bate dinspre Vest Sursa foto: Arhiva EVZ

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a schimbat cât de cât impresia Occidentului despre Turcia. Declaraţiile venite de la Washington şi Bruxelles au mângâiat mândria Turciei.

Însă această schimbare nu înseamnă că SUA şi Europa au abandonat planurile lor pe termen lung în privinţa Turciei. Pe de-o parte, adoptând o atitudine potrivită conjuncturii, subliniază cât de "importantă este Turcia ca aliat", iar pe de altă parte, continuă să sprijine organizaţia teroristă PKK, scrie cotidianul turcesc Cumhuriyet.

În acest cadru trebuie evaluată vizita pe care comandantul Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), Michael Erik Kurilla, i-a făcut-o lui Ferhat Abdi Şahin, responsabil al Forţelor Democratice Siriene (SDG), extensie a PKK.

PKK-SDG este unul dintre elementele proiectului pe termen lung al SUA în Orientul Mijlociu. Deci, Turcia este o ţară care se află în poziţia de obiectiv în planurile Statelor Unite. Din cauza noii conjuncturi, nu poate fi vorba de o renunţare a SUA la planurile lor. Iar vizita pe care comandantul CENTCOM i-a făcut-o liderului organizaţiei teroristă arată clar acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Malivoja | Dreamstime.com

Dar este foarte adevărat că planurile Statelor Unite în Orientul Mijlociu au primit o lovitură puternică. Iar conjunctura schimbătoare a consolidat poziţia Turciei în Orientul Mijlociu.

Este important ca după războiul dintre Rusia şi Ucraina, tensiunile cu Occidentul care durează de ceva vreme să se risipească. Însă nimeni să nu se îndoiască că atunci când se va schimba conjuctura, locul atmosferei pozitive din capitalele occidentale, al declaraţiilor în care se vorbeşte despre importanţa Turciei va fi luat de o mare ostilitate - ca şi cum nimic nu s-a întâmplat.

Turcia s-a apropiat de Occident

Occidentului, care într-o singură zi s-a întors la "Războiul Rece"cu Rusia, nu-i va fi deloc greu ca tot într-o singură zi să se întoarcă la ostilitatea faţă de Turcia.

Să nu uităm că până la războiul dintre Rusia şi Ucraina am fost supuşi unei serii de sancţiuni din partea Occidentului. Am fost lăsaţi pe dinafară în proiectul F-35, prin încălcarea dreptului şi acordurilor internaţionale. Se impusese un embargou asupra industriei noastre de apărare.

Cei care înarmau insulele, contrar prevederilor Tratatulului de la Lausanne, şi intenţionau să trimită Grecia peste noi, nu sunt alţii decât Statele Unite. Şi cei care încercau să înfiinţeze un stat pirat PKK la frontiera noastră de sud şi cei care astăzi ne consideră "un aliat important" sunt tot SUA şi aliaţii noştri din Europa!

Fără îndoială că Turcia a cunoscut cât de cât Occidentul. Şi s-a poziţionat ţinând cont de acest lucru. Prin eforturile diplomatice depuse pentru găsirea unei soluţii pentru războiul dintre Rusia şi Ucraina, preşedintele Erdoğan a confirnmat atât în faţa Rusiei, cât şi a SUA şi Europei că Turcia este o putere regională. După un secol, preşedintele Erdoğan a repus Turcia pe scena istoriei ca o mare putere.

Să acceptăm că noua conjunctură este în favoarea Turciei. Ankara a găsit oportunităţi pentru a repara dificultăţile din relaţiile cu Occidentul conform noilor condiţii. Însă conflictele, rivalitatea şi lupta cu SUA şi Europa vor continua. În momentul în care veţi fi cuprinşi de somnolenţă, vor transforma Turcia în Irak şi Siria. Istoria recentă ne arată acest lucru, potrivit Cumhuriyet. ( RADOR)