Evenimentul Zilei > Actualitate > Criza alimentară în România. Ce măsuri vor fi luate pentru a evita o catastrofă de mari dimensiuni
Criza alimentară în România. Ce măsuri vor fi luate pentru a evita o catastrofă de mari dimensiuni

Criza alimentară în România. Ce măsuri vor fi luate pentru a evita o catastrofă de mari dimensiuni

Ministrul Agriculturii a vorbit despre criza alimentară preconizată în întreaga lume. Războiul declanșat de Rusia în Ucraina produce pagube însemnate și afectează întreaga lume. Rezervele de hrană sunt tot mai mici, iar în unele țări din Orientul Mijlociu și Africa au început să se simtă efectele. Oficialul român dă asigurări că țara noastră nu se va confrunta cu o criză alimentară.

Criza alimentară se apropie cu pași repezi, susțin din ce în ce mai mulți experți. Războiul din Ucraina începe să fie resimțit de mai multe țări, asta pentru că rezervele de hrană sunt tot mai mici. Unele țări din Orientul Mijlociu și Africa au început deja să se confrunte cu lipsa de alimente.

Sunt țări în care au fost proteste din cauza lipsei de alimente, iar acolo unde rafturile sunt pline, oamenii se plâng că prețul a crescut mult prea mult și sunt nevoiți să reducă lista de cumpărături.

Ministrul Agriculturii dă asigurări: România nu se va confrunta cu o criză alimentară

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, vorbește despre criza alimentară și despre modul în care România se pregătește pentru perioada grea care se anunță. Oficialul susține că țara noastră nu se va confrunta cu lipsa alimentelor pentru că ne putem asigura singurii materiile prime. În plus, avem un surplus faţă de nevoile de consum la principalele materii prime din agricultură.

„Desigur la nivel global se discută de această criză alimentară şi este vorba, în general, de statele care nu-şi pot asigura materiile prime din care se obțin produsele agro-alimentare procesate.

Evident că România nu este în această situaţie. Noi am reuşit să obținem un necesar de surplus faţă de nevoile de consum la principalele materii prime din agricultură.

Aş putea să dau exemplu anul 2020 când am obținut la grâu o recoltă de 6,5 milioane de tone, în condițiile în care necesarul de consum al României este între 4,5 milioane de tone.

Am avut un surplus de 2,5 milioane de tone, care încadrându-se pe excedent, a fost exportată şi comercializată către acele state care nu pot asigura necesarul de consum intern.

Anul agricol 2021-2022 este departe de a fi comparabil cu anul 2020, dar nici nu vom avea probabil producțiile obținute în 2021 când condițiile de producție au fost aproape de cele ideale şi s-a obținut capacitatea maximă la cereale.

Noi suntem permanent în contact cu fermierii, cu procesatorii din România ca să ne asigurăm că necesarul de consum intern este stabil şi nu este periclitat „, a explicat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.