Ministrul Agriculturii a găsit soluția pentru a evita risipa de alimente. Totul a fost testat și funcționează

Ministrul Agriculturii a găsit soluția pentru a evita risipa de alimente. Totul a fost testat și funcționează Sursa foto: Adrian Chesnoiu / Facebook

Imediat după sărbători, la coșul de gunoi au început să apară sarmalele și drobul pe care românii l-au pregătit pentru masa de Paște. Sărbătorile nu sunt o excepție pentru români, ci zilnic se aruncă tone de alimente. Adrian Chesnoiu susține că a găsit soluția perfectă pentru a evita această risipă: "Eu însumi am făcut un astfel de exercițiu".

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a vorbit despre risipa de alimente cu care România se confruntă de mulți ani de zile. Potrivit studiilor, anual 2,5 milioane de tone de alimente ajungând la gunoi, rareori fiind făcute cumpărături cumpătat. Toate aceste acțiuni au loc în ciuda faptul că, în România, există un act normativ adoptat din 2016 care prevede diminuarea risipei alimentare.

Ministrul Agriculturii nu consideră că românii se vor confrunta cu o criză alimentară, însă este de părere că risipa de alimente trebuie diminuată. Adrian Chesnoiu a găsit chiar și soluția, pe care a testat-o personală și a observat că dă roade.

"Înainte să merg să fac cumpărături, mănânc. Când mergi la cumpărături și îți e foame, ai cumpărat jumătate de magazin", spune Adrian Chesnoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În contextul conflictului din Ucraina și scumpirile masive din sectorul alimentar, experții susțin că este posibil să ne confruntăm cu o criză alimentară. Ministrul Agriculturii nu consideră că România va fi într-o astfel de situație și precizează că trebuie făcută o diferență între penuria de alimente și limitarea accesului la acestea.

"Nu avem de ce să ne temem unei crize alimentare și o spun cu responsabilitatea. Trebuie să facem diferența între o criză alimentară care este definită de lipsa alimentelor la raft, adică o penurie de alimente, și o criză a disponibilității și a posibilității populației de a avea acces la acele alimente. Sunt două lucruri total distincte.

Într-o țară în anul 2021 s-a aruncat la gunoi două miliarde de kilograme de alimente putem vorbi de risipă alimentară”, consideră ministrul.

Adrian Chesnoiu a găsit soluția pentru a evita risipa de alimente

Ministrul Agriculturii susține că risipa de alimente trebuie într-adevăr diminuată, ba chiar vine și cu o soluție. El a precizat că în primă fază fiecare gospodărie trebuie să facă propriul inventar cu privire la cantitatea de alimente care ajunge la coșul de gunoi săptămânal. Ulterior, trebuie să învățăm să fim mai cumpătați și să facem aprovizionare pentru cât se consumă la noi în familie.

De asemenea, Adrian Chesnoiu susține că este extrem de important ca atunci când mergem la cumpărături să nu o facem pe stomacul gol. Când ne este foame, avem tendința de a cumpăra în exces. Oficialul a precizat că el nu merge la cumpărături cu o listă, ci cumpără doar ceea ce este necesar în acel moment.

"Ne putem face cu toții o analiză să vedem cât din mâncarea, din alimentele pe care noi le achiziționăm de la hipermarket ajung la coșul de gunoi la finalul săptămânii. și atunci o să ne dăm seama că, de fapt, aceia sunt bani aruncați. Putem fi mai responsabili, putem să ne autoeducăm... Eu însumi am făcut un astfel de exercițiu și vă spun că am găsit și soluția - înainte să merg să fac cumpărături, mănânc.

Când mergi la cumpărături și îți e foame, ai cumpărat jumătate de magazin. Le punem pe toate în frigider și la finalul săptămânii umplem coșul cu produse agro alimentare care ajung la gunoi. (...) În general, nu (merg - n.r.) cu listă, că funcționez punctat cu nevoi, adică ce am nevoie în casă și am nevoie să mă hrănesc, merg și îmi achiziționez", conchide Chesnoiu.