Prețul la pâine a crescut alarmant. Probleme uriașe în industria de morărit și panificație, cum sunt loviți românii

Prețul la pâine a crescut alarmant. Probleme uriașe în industria de morărit și panificație, cum sunt loviți românii Sursa: EVZ

O mare problemă în această perioadă în care inflația lovește în toate direcțiile economice este cea legată de panificație. Prețul la grâu a explodat pe piața internațională, iar efectele se văd pe rafturile magazinelor.

România este lovită de o inflație fără precedent în ultimii 30 de ani, iar prețurile la produsele de larg consum au explodat. Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a anunțat că Guvernul a intervenit prin plafonarea prețului la energie electrică și gaze. Iar această măsură a amortizat cheltuielile mari ale producătorilor, pentru a se evita o creștere și mai mare a prețurilor.

Prețurile au crescut alarmant și sunt de neoprit

„Așa cum am precizat de fiecare dată, la nivelul Ministerului Agriculturii luăm toate măsurile necesare astfel încât să păstrăm producția stabilă. Asta înseamnă programe pentru fermieri, pentru cei din industria alimentară, în încercarea noastră de a estompa puțin efectele unor cauze care sunt independente de ceea ce se întâmplă la Ministerul Agriculturii.

De mai bine de doi ani de zile, în România se manifestă mai multe crize suprapuse care au generat creșterea inflației și creșterea prețurilor în masă”, a spus Adrian Chesnoiu la Antena 3.

O mare problemă este legată și de prețul grâului. Și produsele de panificație au crescut foarte mult de la începutul acestui an. „În 2021, prețul grâului era 200-220 de euro. Astăzi este undeva la 350-360 de euro tona. Prin măsurile pe care le-am dispus la Ministerul Agriculturii, prețul grâului s-a stabilizat ușor, pentru că a avut o creștere bruscă după invazia Rusiei în Ucraina, pentru că ambele țări dețin undeva la 30% din comerțul mondial cu grâu. Panica tuturor celor care cumpărau grâu din piețele internaționale a generat o explozie a prețului.

Pâinea, alimentul fundamental care nu a scăpat de scumpiri

La pâine, într-un caz excepțional, se manifestă toți factorii de risc care pot exista în agricultură, pentru că vorbim de creșterea materiei prime, care este grâul. După aceea vorbim de o creștere de cel puțin 5-6 ori la energia electrică.

(...) Nu în ultimul rând, prețul combustibilului și a celorlalte elemente care fac prețul la raft. Guvernul a intervenit și a dat o ordonanță care plafonează prețurile la energie electrică și și gaze naturale pentru o perioadă de un an de zile. Am făcut asta tocmai pentru a oferi predictibilitate antreprenorilor și operatorilor economici din sectoarele agricole, astfel încât să își poată calcula costurile efective pentru un produs”, a mai spus ministrul Arian Chesnoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News