Bani în plus la salariu pentru aceşti români! Sumele intră direct pe card. Vor fi scutiţi de impozit

Bani în plus la salariu pentru aceşti români! Sumele intră direct pe card. Vor fi scutiţi de impozit

Angajații din agricultură și industria alimentară vor beneficia de reducerea contribuțiilor sociale, nu vor mai plăti impozit și vor avea un salariu minim brut de 3.000 de lei. Legea care prevede aceste facilități a fost aprobată.

Parlamentul României a adoptat miercuri, 13 aprilie, legea prin care se vor acorda facilități fiscale pentru persoanele ce lucrează în agricultură și industria alimentară, pe modelul celor acordate angajaților din domeniul construcțiilor. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, printr-un comunicat de presă.

„În toate întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții fermierilor și operatorilor din industria alimentară, păstrarea forței de muncă specializate a reprezentat de fiecare dată un punct central al dialogului. Prin adoptarea acestui act normativ, inițiat împreună cu colegii mei parlamentari, venim cu soluțiile așteptate de cei care activează în aceste domenii vitale pentru securitatea alimentară a României“, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

Facilități pentru angajați

Principalele măsuri adoptate astăzi și care îi vor ajuta pe angajații din aceste domenii de activitate sunt:

Ne puteți urmări și pe Google News

Scutirea de la plata impozitului pe salariu în cuantum de 10%, de la plățile aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate și reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 3,75%;

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program de lucru în medie de 167 ore pe lună. Această măsură se va aplica de la finele anului 2022. De asemenea legea mai prevede că salariului minim nu va mai fi modificat până în 2028.

Angajații vor beneficia de drepturile acordate de sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, inclusiv de concediu și indemnizație de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă;

Perioadele lucrate în sectorul agricol vor constitui stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului de indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă.

Măsuri de sprijin în agricultură

Guvernul a anunțat luni pachetul de măsuri Sprijin pentru România care cuprinde și finanțări în domeniul agricol. Astfel, pe lângă mărirea salariului minim, planul mai prevede măsuri de susţinere care vizează fermierii, IMM-urile din sector şi industria agro-alimentară. Astfel, 200 de milioane de euro vor fi alocate procesării produselor agricole în România. Fermierii care fac acest lucru vor beneficia de o primă de 10% din valoarea produselor procesate, cu începere de la 1 iunie.