Românii nu au fost cumpătați nici în acest an. Tone de alimente ajung la coșul de gunoi, după mesele încărcate de Paște

Românii nu au fost cumpătați nici în acest an. Tone de alimente ajung la coșul de gunoi, după mesele încărcate de PașteSursa foto: 195217354 © Joa Souza | Dreamstime.com

Sărbătorile pentru români vin la pachet cu multă mâncare tradițională, preparată cu mult drag de gospodine. Din păcate, masele sunt mult prea încărcate pentru cât se poate mânca, așa că multe alimente ajung la coșul de gunoi. An de an, românii promit să nu mai facă risipă, însă niciodată nu par să reușească.

Specialiștii susțin că după Sărbătorile Pascale, aproximativ 6.000 de tone de mâncare au fost aruncate la gunoi în România. Risipa nu este doar de sărbători, ci zilnic, anual 2,5 milioane de tone de alimente ajungând la gunoi. Tradiția meselor încărcate vine la pachet cu risipa, așa că an de an românii promit să fie mai cumpătați, însă puțini sunt cei care reușesc să se țină de cuvânt.

Studiile arată că, zilnic, un român aruncă la coșul de gunoi alimentele echivalente unei mese complete. De Sărbători, risipa alimentară a devenit o tradiție, mesele fiind mult prea încărcate pentru ca totul să se consume în cele trei zile de sărbătoare.

Sarmalele, friptura, drogul și multe alte preparate pentru care gospodinele au stat ore întregi în picioare ajung la coșul de gunoi.

Aproximativ 6.000 de tone de alimente sunt aruncate zilnic în perioada Sărbătorilor. 50% din această cantitate este risipa produsă în mediul urban. Românii care locuiesc la oraș cheltuie pe hrană 40% din venituri, în mod obișnuit, iar jumătate din acestea ajung direct în coșul de gunoi. Cel mai adesea sunt aruncate preparate gătite, urmate de fructe și legume. Produsele de panificație sunt aruncate în proporție de 20%, potrivit Antena3.

Legea pentru diminuarea risipei este ineficientă

În anul 2016, în România a fost adoptată o lege care prevede diminuarea risipei alimentare. Actul normativ prezintă o serie de obligații pentru operatorii economici, astfel încât alimentele să nu mai ajungă la coșul de gunoi. În ciuda acestei legi, zilnic se aruncă aproximativ 6.000 de tone de alimente la coșul de gunoi.

Legea 217 obligă operatorii economici la:

  • elaborarea unui plan anual de diminuare a risipei alimentare, pe care îl vor prezenta autorităților competente în domeniul risipei alimentare, la solicitarea acestora
  • realizarea a minimum o comunicare anuală internă cu angajații privind obiectivul de reducere a risipei de alimente
  • adaptarea producției la condițiile de piață - cerere-ofertă, asigurarea trasabilității - plan de cultură în funcție de piața de desfacere;
  • măsuri de educare și informare referitoare la prevenirea risipei de produse agroalimentare, cuantificarea risipei de alimente;
  • măsuri de redistribuire/utilizare a surplusului.

Ne puteți urmări și pe Google News