Evenimentul Zilei > Politica > Minerii își primesc drepturile. Guvernul a aprobat 11 milioane de lei pentru restanțe
Minerii își primesc drepturile. Guvernul a aprobat 11 milioane de lei pentru restanțe

Minerii își primesc drepturile. Guvernul a aprobat 11 milioane de lei pentru restanțe

Minerii din Valea Jiului își primesc drepturile salariale care se ridică la aproximativ 11 milioane de lei, după ce Guvernul a adoptat actul normativ ce reglementează plata acestora.

Minerii din Valea Jiului își primesc drepturile. Guvernul a aprobat suma de 11 milioane de lei care vor fi plătiți lucrătorilor din subteran. Banii vor fi utilizați pentru acoperirea plăților restante prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre prin care vor fi plătite sumele reglementate prin contractul colectiv de muncă ale minerilor din Valea Jiului. Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern. El a susținut o conferință de presă în care a prezentat principalele acte normative adoptate de Guvern.

„A fost aprobat un act normativ săptămâna trecută şi astăzi (miercuri – n.red.) am aprobat o completare. Ştiţi foarte bine că minerii au primit anul trecut salariile, dar nu au primit acea suplimentare. Tichete şi alte sporuri, care erau reglementate prin contractul colectiv de muncă. Pentru că este o companie în insolvenţă, a trebuit să facem o hotărâre de guvern separată şi să găsim o sursă”, a declarat Florin Cîțu după ședința de Guvern.

Potrivit spuselor sale, actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, în regim de urgență, iar banii vor ajunge la mineri.

„S-a aprobat, o să fie publicată cred că în următoarele minute, ca să ne asigurăm că banii ajung cât mai repede la mineri în Valea Jiului”, a subliniat Florin Cîţu.


Accident tragic, traumă pe viață. Miner: „Erau tone de fier peste noi, am trăit ca într-o cușcă”


Minerii din Valea Jiului își primesc drepturile

Premierul a precizat că suma totală pe care o vor primi minerii din Valea Jiului se ridică la 11 milioane de lei.

„Tot ce a fost cerut a fost completat. Nu este nici o diferenţă între suma pe care au justificat-o şi ceea ce va fi în hotărârea de Guvern. (…) Sunt sumele suplimentare. E vorba de ceea ce înţeleg că anul trecut nu au primit minerii… şi au făcut acest protest spontan”, a mai spus premierul la Palatul Victoria.

Minerii de la Mina Lupeni au protestat, zilele trecute, blocându-se în subteran. Ei au petrecut șapte zile în galerii solicitând să le fie achitate drepturile restante. Minerii sunt nemulţumiţi de banii pe care îi câştigă, raportat la condiţiile foarte dificile în care lucrează.

Citește și:

Valea Jiului, tărâmul extremelor! Cât câștigă șefii minerilor ieșiți la proteste