Evenimentul Zilei > Social > Update. Minerii ies la suprafață după ce Guvernul a decis să le plătească salariile
Update. Minerii ies la suprafață după ce Guvernul a decis să le plătească salariile

Update. Minerii ies la suprafață după ce Guvernul a decis să le plătească salariile

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a anunțat luni, în urma unei întâlni cu reprezentanții minerilor, că salariile vor fi plătite în trei tranșe. Ea spune că cei aproximativ 3.000 de mineri ai Complexului Energetic Hunedoara își vor primi prima tranșă pe 25 și 26 februarie.

Update. Minerii blocaţi în subteran în Valea Jiului au decis să revină la suprafaţă după o săptămână de protest în galerii.

Decizia vine după acordul semnat luni la Bucureşti. Documentul prevede plata restanţelor salariale şi a altor forme de susţinere financiară în datele de 25 şi 26 februarie şi plata salariilor din februarie şi martie în decursul lunii viitoare.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Raluca Turcan anunță că minerii își vor primi banii. Ministrul Muncii a precizat că o primă măsură a fost elaborarea unei Ordonanțe de Urgență, deja publicată în Monitorul Oficial, prin care din fondul de garantare pot fi făcute plățile către Complexul Energetic Hunedoara.

Turcan spune că Guvernul va aproba plățile printr-o OUG.

Prima tranșă de bani ajunge pe 25 și 26 februarie

„Astăzi vom aproba o Hotărâre de Guvern prin care vom elabora și prezenta normele de aplicare pentru plățile din OUG. Vom aloca bani în trei tranșe pentru drepturile salariale restante, plata salariilor pe trei luni. Plata salariilor compensatorii pentru cei care intră la pensie și pentru asigurarea transportului la locul de muncă și tichetele de masă”, a declarat ministrul Muncii.

Ea a adăugat că „în prima tranșă vom acorda și bani pentru plata subvenției de căldură”.

„Am agreat ca aceste plăți în trei tranșe să aibă mare avantaj ca în zilele de 25 și 26 minerii să poată să încaseze drepturile restante. Și un alt mare avantaj este că toată compania capătă un răgaz de trei luni prin care să se reorganizeze și să prezinte un plan de dezvoltare pe termen lung. Vorbim de 3.000 de oameni. Avem 70 de mineri blocați în mină. Îmi exprim speranța ca minerii să înceteze greva să iasă la suprafață. Să nu mai gândească varianta intrării în greva foamei”, a mai spus Raluca Turcan, potrivit Digi24.

Puterea a identificat vinovații de la Complexul Energetic Hunedoara

Luni dimineață, premierul Cîțu a declarat că nu i se pare „normal” protestul minerilor. El sfirmă că nu va „permite” să se întâmple o nouă mineriadă.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, luni, că situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara este „critică”. Dar, din cauza greşelilor vechilor guvernări PSD. Soluţia ar fi o companie care să aibă activele viabile şi capacitatea de a fi profitabilă.

El a precizat că situaţia minerilor din Valea Jiului a fost discutată atât în Biroul Executiv al PNL, cât şi în cadrul coaliţiei de guvernare.