Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Minunata Clotilde Armand lasă două spitale fără bani europeni, dar ne distrează cu o sirenă nud cu cap de drac
Minunata Clotilde Armand lasă două spitale fără bani europeni, dar ne distrează cu o sirenă nud cu cap de drac

Minunata Clotilde Armand lasă două spitale fără bani europeni, dar ne distrează cu o sirenă nud cu cap de drac

Trăiesc îm minunatul sector 1. Da, e minunat pentru că de o vreme încoace aici se întâmplă minuni. Minunile lui Clotilde Armand. Minunata primăriță cu rârâit parizian, speranța USR.

Iar de când s-a instalat în locul „ciumei roșii”, pe numele lui din buletin Dan Tudorache, primărița franțuzoaică s-a decis să ne uimească.

Prima minune pe care ne-a servit-o ține de gunoi. Dacă Parisul e plin de șobolani, după cum scrie presa lor, de ce ar fi o mare nenorociere ca să mișune și prin sectorul 1? Să mișune – și-o fi zis Doamna Clotilde – dar să terminăm odată cu firma aia care ridică gunoiul și curăță străzile de pe vremea primarului liberal Andrei Chiliman!

Noi, locuitorii sectorului, eram mulțumiți de gunoierii noștri, așa că ne-am minunat întâi, ne-am revoltat apoi, când ne-a izbit duhoarea de pe străzi, și iar ne-am minunat de minunea de a fi încălcate contracte și legi fără ca nimeni să nu intervină.

A doua minune: bursele elevilor. Tăiate. Că dacă vor copiii să învețe, să o facă. De ajuns cu stimulentele, că-s comuniste, iar banii din taxele părinților…știe primăria mai bine cum să-i cheltuiască. Până la urmă nu i-a ieșit lucrarea „Franțuzoaicei” fiindcă părinții au protestat, iar PNL s-a opus în consiliu. Minunea s-a spulberat.

Nu o să mai număr minunile în ordinea în care ne-au căzut în cap, că n-are nicio importanță. Le consemnez, ca să le avem deja scrise pentru atunci când vom face bilanțul unui an minunat sau al unui mandat marca Clotilde Armand USR.

Rămânem tot în zona educației și a elevilor. O știre minunată vine să ne lumineze ziua ca Turnul Eiffel de Revelion, căci iar e vorba de economii. Primărița ne poartă de grijă să nu devenim un sector falimentar, noi care plătim cele mai mari taxe și impozite din Capitală.

Doamna Clotilde a tăiat posturile de pază de la școli, că erau prea mulți bodyguarzi. Doar că, între timp, cursurile on-line s-au terminat și copiii au revenit în bănci. Părinții și profesorii au rămas cruciți – aici chiar nu pot zice „de-a dreptul minunați” – când s-au trezit că nu prea mai are cine să le asigure siguranța copiilor.

Minunea cea mare s-a produs și ea. E atât de mare încât nu o poate duce nici primarul Capitalei, Nicușor Dan, nici ditamai Guvernul Cîțu. Hârști-hârști, doamna Clotilde a tăiat patru spitale importante de pe lista finanțării. Minunea n-a durat prea mult fiindcă a ieșit iureș în lumea medicală și în presă.

Ni s-a explicat și bâlbâiala.

Întâi, primărița a ivocat o hotărâre a Curții Constituționale din 2016 care o obligă să dea spitalele la Primăria București. Știa bine, așa cum a și recunoscut-o în declarații, că primăria de sector aloca sume relativ mici către aceste spitale pentru plata facturilor de utilități și pază. Așa cum știa că, la acest moment, pentru două dintre spitale – Gr. Alexandrescu și Spitalul de Arși – era nevoie urgentă de documentațe clară și semnată, fiindcă Banca Mondială e de acord să aloce importante sume de bani pentru investiții în construirea unor noi clădiri. Termenul până la care trebuie predată Băncii Mondiale documentația este de 31 martie.

Probabil că vom rata și acest ajutor primordial pentru copiii și adulții arși, deoarece managerii celor două spitale nu știu cui să se mai adreseze și ce să facă pentru a fi gata cu documentația semnată și parafată.

După ce primarul general Nicușor Dan a zis că el preia spitalele la Capitală, dar să i se dea bani pentru ele, politicienii din Administrație și din Ministerul Sănătății s-au uitat mai bine prin acte și s-a luat decizia: terenurile și clădirile ajung în administrarea celor patru spitale care se află în subordinea Ministerului Sănătății. Minister care va trebui să ajute și la finanțarea utilităților și pazei. Dar nu are bani, ministrul Vlad Voiculescu nu a curprins în bugetul pe 2021 și aceste cheltuieli, neștiind de ce i se năzare colegei sale de la USR.

Minunata Clotilde Armand a rectificat imediat hârtiile trimise la Primăria Capitalei și declarațiile.

Dar știți cum?! A rectificat așa de bine încât minunea n-a durat nici 3 zile și s-a lăsat iar întunericul: ” Nu va schimba cu absolut nimic această hotărâre asigurarea costurilor de funcționare. Spitalele primesc cheltuielile de investiții de la Ministerul Sănătății, ceea ce s-a asigurat și se asigură în continuare de către Sector este paza și parțial plata facturilor de utilități. Acest proiect nu impactează în niciun fel investițiile fiindcă ele sunt deja în finanțarea Ministerului Sănătăți”, ne-a transmis primărița.

Așadar, problemle legate de proiectele de finanțare de către Banca Mondială rămân în continuare în ceață și riscă să se aleagă praful de ele. Aici se pare că minunile Minunatei Clotilde nu au cum să se producă.

Rămâne doar strigătul de disperare al unui medic devotat, directorul Spilalului de Copii „Grigore Alexandrescu”:

„Cel mai mult se pierde în ceea ce privește actele normative pe care primaria trebuia să le furnizeze și în special actele de demolare a clădirilor care sunt deja casate și care așteaptă să fie demolate pentru a se putea construi clădirea nouă în care este prevăzut un Centru de mari arși pentru copii și restructurarea serviciului chirurgical al spitalului “Grigore Alexandrescu”, o clădire cu 4 etaje cu care suntem în faza „proiect finalizat” și se așteapta bani de la Banca Mondială, 73 de milioane de euro, cu data finală pentru stabilrea acestui contract 31 martie.

Dacă noi până la 31 martie nu avem toate actele gata, și am început aceste demersuri în 2015, de când a fost dezafectată una dintre principalele clădiri ale spitalului din cauză că nu mai prezenta siguranță la seism, atunci se pierd banii și nu se mai poate face acest Centru.

România nu va avea un nou Centru de mari arși pentru copii, rămânând doar Centrul de Excelență pe care îl avem și care în acest moment, cu toate eforturile depuse, nu mai poate fi la cele mai înalte standarde”.

Nu pot să închei cu nota aceasta tristă, fără să amintesc de ultima minune a Minunatei. Pentru distracția locuitorilor din sectorul 1, căci nu pot să asociez deloc inițiativa cu Ziua Națională Constantint Brâncuși (așa cum s-a anunțat!), Clotilde Armand a aprobat ca în Holul de Onoare al frumoasei clădiri din Banu Manta să fie găzduite niște sculpturi nud. O sirenă mov cu cap de drac într-o cadă, un zombie cu ochelari de realitate virtuală, niște domnițe goale sau un rinocer ciudat. Niște minunății. „Noua sculptură azi. Dincolo de canon”. Mergem luni, să râdem sau să ne minunăm. Azi a fost numai pentru inițiați.