Raluca Turcan, pusă la punct de CSM: „Această afirmaţie este total neadevărată”

Raluca Turcan, pusă la punct de CSM: „Această afirmaţie este total neadevărată” Sursa foto: EVZ

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a fost pusă la punct de conducerea CSM pe tema sporurilor pentru magistrați care nu reprezintă 85% din valoarea salariilor ci doar 23,83%.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a fost pusă la punct de conducerea CSM pe tema sporurilor pentru magistrați. Sporurile acordate lucrătorilor din Justiție reprezintă 23,83% din totalul salariilor, iar nu 85%, așa cum susține ministrul Muncii, Raluca Turcan. Dezmințirea a fost data de Consiliul Superior al Magistraturii.

Într-un comunicat de presă, CSM a catalogat drept „total neadevărate” afirmațiile Ralucăi Turcan. Totodată, aceștia au apreciat că aceste declarații măresc presiunea pusă asupra judecătorilor și procurorilor.

„Această afirmaţie este total neadevărată. Pentru corecta informare a opiniei publice, reamintim că potrivit art. 25 alin. 1 din Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nr. 153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază. Subliniem că această prevedere legală este respectată cu stricteţe în cadrul întregului sistem judiciar. Astfel, spre exemplu, în luna ianuarie, ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost de 23,83%”, se arată în comunicatul CSM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raluca Turcan pusă la punct de CSM

Potrivit sursei citate, declarațiile Ralucăi Turcan sunt asemenea celor ale ministrului Justiției, Stelian Ion, pe tema pensiilor magistraților. Genul acesta de afirmații sporește presiunea pusă pe magistrați și încurajează plecarea lor din sistem.

„Din păcate, declaraţiile doamnei ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, se menţin în aceeaşi linie cu declaraţiile inadecvate ale ministrului Justiţiei, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraţilor şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar. Aşa cum am mai arătat, consecinţele negative ale lipsei de personal vor fi resimţite de justiţiabili, deşi acestora ar trebui să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim şi previzibil, la cele mai înalte standard”, a adăugat CSM.

Declarațiile făcute de Raluca Turcan

Reacția CSM vine ca urmare a declarațiilor ministrului Muncii, Raluca Turcan, conform cărora, nivelul sporurilor pentru anumite categorii ocupaționale se ridică la 85%.

„Per total cheltuieli salariale, în momentul de faţă, nivelul sporurilor reprezintă 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Sunt categorii ocupaţionale salariale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Rolul nostru ca Minister al Muncii este să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există, în primul rând, în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie. Acolo sunt aceste sporuri de 85%”, a declarat Raluca Turcan pentru Antena 3.

Ea a precizat că aceste sporuri trebuie analizate cu atenție și precauție, mai ales în cazul lucrătorilor din sistemul sanitar.

„Nu putem să le tratăm cu uşurinţă, pentru că vorbim, de fapt, de sporuri care completează veniturile celor din sănătate. Acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei. Şi pentru asta ne trebuie foarte multă precauţie şi înţelepciune şi să găsim nişte instrumente cu adevărat echitabile care să stimuleze”, a mai spus Raluca Turcan.