Coaliția de la putere se încurcă în sporurile bugetarilor. Declarația lui Ludovic Orban

Coaliția de la putere se încurcă în sporurile bugetarilor. Declarația lui Ludovic Orban

Coaliția de guvernare nu știe în ce formă pot fi eliminate sporurile de care beneficiază în prezent bugetarii. Declarația a fost făcută marți chiar de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Coaliția de la putere se încurcă în sporurile bugetarilor. Liderii Coaliției de guvernare au decis, luni, să nu elimine sporurile bugetarilor prin Ordonanță de Urgență, ci eventual printr-un vot al Parlamentului. Motivul este unul pur electoral, PNL, USR-PLUS și UDMR ar nemulțumi o bună parte din electoratul propriu.

Orban solicită o analiză serioasă a acestor sporuri

„Trebuie o analiză foarte serioase ale acestor sporuri, ele nu își au justificare. Sporuri cum sunt cel de antena nu se pot acorda. problema e că pe lângă eiminarea lor trebuie să fie eliminate și anume legi. Trebuie o consultare publică serioasă. Din punctul meu de vedere, de plafonare a acestor sporuri trebuie să se facă la minim 20% din cheltuielile cu personalul. Cu orice proiect vine guvernul, noi facem acum bugetul. Nu încercați să faceți un ping-pong între mine și guvern. În ce privește sporurile, dacă se poate în legea bugetului se va face. Trebuie făcută o analiză serioasă", a declarat Ludovic Orban.

La rândul său, premierul Florin Cîţu a afirmat că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării, astfel încât sporurile să fie legate de performanţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce prevede Ordonanța de urgență de miercuri

Guvernul este așteptat să adopte în ședința de miercuri ordonanța de urgență promisă de premierul Cîțu privind unele măsuri bugetare, dar aceasta nu o să prevadă eliminarea sporurilor bugetarilor.

Ordonanța de urgență care va fi adoptată miercuri prevede doar eliminarea sporului Covid de 30% din salariu pe care îl primesc angajații prefecturilor. Eliminarea tichetelor de vacanță pe anul 2021. Reducerea subvențiilor pentru transportul studenților. Adică nu eliminarea acestora, ci o reducere cu 50%. Guvernanții s-au speriat de protestele studenților și au făcut pasul în spate.

Totodată, prin același act normativ se va îngheța punctul de pensie până la 1 ianuarie 2022. Pensiile nu vor crește anul acesta, în ciuda opoziției UDMR în cadrul Coaliției.

Este vorba despre sporuri pentru munca la domiciliu. Adică sporuri pentru folosit calculatorul, sporuri de periculozitate în instituții precum Curtea de Conturi, sporuri de păstrarea confidențialității în cazul judecătorilor etc.