Primele sporuri tăiate pentru bugetari. Raluca Turcan a lansat marele anunţ

Primele sporuri tăiate pentru bugetari. Raluca Turcan a lansat marele anunţ Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat luni seara care sunt câteva dintre sporurile pe care le vor pierde anumiţi bugetari.

Primele sporuri tăiate pentru bugetari. Raluca Turcan a mai completat că sub nicio formă nu susţine „o abordare heirupistă” a sporurilor din sistemul public de salarizare.

Ministrul Muncii cunoaşte că există unele categorii de persoane care muncesc foarte mult, iar plata în plus se justifică. Totuşi, acolo unde vor fi descoperite „sporuri anapoda”, Turcan crede că trebuie eliminate.

În acest sens, cea care conduce Ministerul Muncii a indicat două sporuri: sportul de calculator şi sporul de confidenţialitate.

Primele sporuri tăiate pentru bugetari

„În calitate de ministru al Muncii, nu am susţinut o abordare heirupistă de tratare a sporurilor bugetarilor. Realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult şi merită motivaţi. În acelaşi timp, sunt bugetari care lucrează în condiţii dificile şi aceştia trebuie sprijiniţi.

Acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, unul câte unul, punem degetul pe rană. Şi fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare… Dar unele vor fi eliminate Dacă există un nivel de radiaţii sau expunere la radiaţii, funcţionarii să fie recompensaţi. Sporul de calculator nici nu ar trebui să existe din punctul nostru de vedere şi vom propune eliminarea, aşa cum am propune eliminarea şi pentru sporul de confidenţialitate.

Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidenţialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecţi legea. Sporul de șef - de conducere, în orice țară, în sistemul public se acordă. Noi ar trebui să avem un plafon al sporurilor, dincolo de care salariul în sistemul public să nu mai poată să crească. Unele trebuie date într-o sumă fixă, altele eliminate, altele să fie mai motivante.

Raluca Turcan a lansat marele anunţ

Sunt anumite domenii care, deși avem funcții în sistemul public, nu există în grila de salarizare. Sunt câteva instituții publice unde nu există grilă în salarizare: ANCOM, ANRE, ASF, unde sunt salarii foarte mari. E drept că sunt instituții de control, dar și acolo ar trebui ca cineva să vadă dacă motivația angajaților este direct proporțională cu eficiența instituțiilor.

Pe fond, noi nu mai avem mult de lucru la această lege, dar, după ce o finalizăm, ne trebuie un consens politic în coalție, apoi să începem negocierile cu fiecare categorie profesională, vor urma apoi dezbateri la Parlament. Cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare.

Excepția a devenit regulă în sistemul de salarizare unitară. Legea 153/2019 a plecat de la premisa de a se crea o grilă de creștere pentru salariile de bază și una pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate la 30% din plafoul ordonatorului de credit. Unele categorii profesionale au devansat toate etapele de creștere atât pentru salariile de bază, cât și pentru sporuri”, a adăugat Raluca Turcan la Realitatea Plus.