Evenimentul Zilei > Politica > Dan Barna anunță vremuri grele pentru bugetari. Care e cel mai negru scenariu
Dan Barna anunță vremuri grele pentru bugetari. Care e cel mai negru scenariu

Dan Barna anunță vremuri grele pentru bugetari. Care e cel mai negru scenariu

Vicepremierul Dan Barna anunță vremuri grele pentru bugetari, spunând că nu exclude ca o parte dintre aceștia să fie concediați.

Dan Barna anunță vremuri grele pentru bugetari.

Vicepremierul susține că este posibil ca, în 2021, să plece acasă mai mulți angajați din sistemul bugetar. Este vorba, în primul rând de cei care își desfășoară activitatea în companiile de stat.

„Reforma administrativă este în programul de guvernare. Este unul dintre obiectivele de policy şi ale acestui an şi ale anilor care urmează. La nivelul acestui buget primul pas a fost acela de îngheţa, de a păstra salariile la nivelul anului trecut. Raționamentul a fost că trebuie să păstrăm un deficit de 7,2. Iar acest lucru nu ne permite o creştere de salarii”, a declarat Dan Barna la Digi 24.

Dan Barna anunță vremuri grele pentru bugetari

În acest context, vicepremierul nu a exclus ca o parte din bugetari să plece din sistemul public. Potrivit spuselor sale, planurile de reformă solicitate companiilor de stat pot presupune şi reorganizarea activităţii.

„Posibil să se întâmple lucrul acesta. Vorbeam de planurile de reformă din guvern, din coalițe. Aceste planuri de reformă pot să presupună – și unele companii bănuiesc că vor lua aceste decizii prin consiliile lor de administrație – reorganizare de activități. Nu e o cerință, e o consecință de optimizare a funcționării acestor companii”, a explicat explicat Barna.

Metrorex vizată de restructurare

Barna a explicat că aceasta este cerința formulată de premierul Florin Cîțu, pe care ceilalți parteneri din guvern au înțeles-o.

„De la companiile publice s-a cerut, și suntem în evaluare și în așteptarea acestor planuri de reformă explicită. Păstrând aceleași anvelope bugetare ca anul trecut, cu perspectivă de a fi reduse, e clar că aceste companii trebuie să vină cu planuri de reformă”, a mai spus Dan Barna.

Vicepremierul a dat ca exemplu TAROM care a început reforma încă de anul trecut, aceasta fiind în plină desfășurare. Barna a precizat restructurarea trebuie să aibă loc și la alte companii, precum Metrorex.

„Așa cum TAROM a început încă de anul trecut această reformă și e în desfășurare, și celelalte companii – Metrorexul este cel mai clasic exemplu din aceste zile – e clar că trebuie făcute reforme acolo și rămâne un obiectiv pentru acest guvern”, a mai precizat Dan Barna