Evenimentul Zilei > Actualitate > Raluca Turcan, despre ultimul scandal cu sporuri: „Nu toți bugetarii sunt puturoși”
Raluca Turcan, despre ultimul scandal cu sporuri: „Nu toți bugetarii sunt puturoși”

Raluca Turcan, despre ultimul scandal cu sporuri: „Nu toți bugetarii sunt puturoși”

Raluca Turcan, ministrul Muncii, se implică în ultimul scandal cu sporuri și spune care dintre acestea ar trebui înlăturate din grilă.

Raluca Turcan intervine în ultimul scandal cu sporuri pentru bugetarii din România.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, joi seara, la B1 TV, că ”sectorul bugetar nu este format în totalitate de puturoși”.

Aceasta a mai spus că „nu toți bugetarii sunt puturoși” și că unii dintre ei primesc sporuri pentru condițiile de muncă.

Ministrul Muncii a declarat că sporurile de acest tip trebuie păstrate. De asemenea, a dezvăluit că alte tipuri de sporuri ar trebui eliminate.

Raluca Turcan intervine în ultimul scandal cu sporuri

„Dorim ca subiectul salarizării să fie tratat astfel încât să fie just, motivant și eficient, iar instituțiile să fie cât mai aproape de cetățeni.

Noi ne-am propus ca acest subiect al sporurilor să fie o temă tratată împreună cu Legea salarizării.

Sectorul bugetar nu este format în totalitatea de puturoși, nu dorim să se înțeleagă că toți cei din sectorul bugetar primesc sporuri fără să muncească.

Sunt sporuri date pentru condiții de muncă dificile, acelea trebuie să fie privite serios și să fie păstrate, dar și sporuri care nu sunt justificate.

Ca și angajat primești un spor care îți asigură deplasarea, da îți mărește salariul și îți completează venitul și este un spor justificat.

Nu putem veni acum să spunem tăiem toate sporurile.

Analizăm spor cu spor, să încercăm să eliminăm din inechitățile. Legea trebuia să fie unitară și numai unitară nu este”, a declarat ministrul Muncii.

Oamenii lucrează în același loc, dar primesc sporuri diferite

„Vă dau și un exemplu, sunt unele salarii în sistemul de stat care sunt raportate la salariile de bază din 2018, altele la salariul în plată, iar altele raportate la salariul de bază din 2022, ceea ce generează evident o inechitate.

S-a creat o grilă de majorare a salariilor de bază. Unele categorii profesionale au spus foarte bine, noi vrem acum să fim plătiți la nivelul salariului de bază din 2022. Alții la nivelul salariului de bază din 2018, avem datoria să intervenim aici.

În fiecare categorie profesională luăm sporurile existente.

Pe unele le reducem, pe altele le elimină, precum sporul de confidențialitate, care nu își are locul.

Dacă ești într-un loc de muncă unde nu trebuie să dezvălui informații nu trebuie să primești un spor pentru asta.

Unele dintre ele pot fi acordate în sumă fixă. Pentru că sunt angajați care muncesc în aceleași condiții. Și dacă au un salariu de bază diferit, sporul raportându-se la salariul de bază. În aceleași condiții au sporuri diferite, ceea ce creează inechități”, a mai adăugat Raluca Turcan.