Evenimentul Zilei > Actualitate > Protest al salariațiilor și pensionarilor. Ministerul Muncii luat cu asalt
Protest al salariațiilor și pensionarilor. Ministerul Muncii luat cu asalt

Protest al salariațiilor și pensionarilor. Ministerul Muncii luat cu asalt

Un amplu protest a avut loc vineri în fața Ministerului Muncii. În stradă s-au adunat sute de persoane, care cer venituri decente. Printre protestatari se numără politiști, dar și angajați din administrația publică centrală și locală, penitenciare, sport și finanțe.

Protest al salariațiilor și pensionarilor. „Caravana drepturilor sociale”, reprezentând Federația Cartel Alfa, a ajuns vineri la Ministerul Muncii după ce s-a oprit pentru mitinguri și în Baia Mare, Târgu Mureș, Brașov, la Palatul Cotroceni sau Ministerul de Finanțe.

Nemulțumirile protestatarilor

Protestatarii sunt nemulțumiți de nivelul salariului minim pe care Guvernul vrea să-l majoreze cu doar 41 lei net, față de cel puțin 100 de lei net, cât cer marile Federații sindicale.

De asemenea, sunt nemulțumiți de înghețarea veniturile bugetarilor pentru tot anul 2021, la nivelul lunii decembrie a anului 2020.
Protestatarii cer de asemenea acordarea sporurilor la nivelul salariului de bază actual, indexarea pensiilor cu valoarea inflației, pensii echitabile.

Cei care au ieșit în stradă sunt, în mare măsură, polițiști dar și angajați din domeniile administrației publice centrale și locale, asistență socială, grefa judiciara, penitenciare și probațiune, sport și tineret, finanțe și control financiar, mediu și RA-APPS.

De asemenea, Cartelul Alfa anunță că vor avea loc proteste și la Ministerul Finanțelor Publice (26 ianuarie și 2, 9, 15 februarie) și la sediilor partidelor de guvernare: PNL, USR+Plus, UDMR (10, 17 și 24 februarie) în București.

O nouă rundă de discuții, peste două săptămâni

Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale,  ar trebui să renunţe la vânătoarea de asistaţi sociali. Să găsească soluţii pentru faptul că jumătate din contractele de muncă înregistrate în Revisal oferă salarii nete sub 1.600 de lei, susţin reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, într-un comunicat postat vineri pe Facebook, potrivit Antena3.

După discuțiile purtate cu ministrul Muncii, Raluca Turcan, liderul Federației Alfa, Bogdan Hossu a declarat că legat de salarizare oficialii doresc să facă niște modificări legate de mecanismul de cotrecție în sectorul bugetar, urmând a invita sindicaliștii la noi discuții peste două săptămâni.

În ceea ce privește pensiile, vor exista și despre ele discuții ulterioae, dar „se pare că politica ministerului Muncii este începerea unui proces de recalculare, care va dura 2 ani de zile. Pensiie vor crește cu 3%, probabil cât valoarea inflației, ceea ce va crea nemulțumiri masive”, a declarat Bogdan Hossu.

Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a fost în mijlocul protestatarilor și a discutat cu aceștia.