Când vor avea românii un salariu minim la nivel european. Ultimele vești de la Bruxelles

Când vor avea românii un salariu minim la nivel european. Ultimele vești de la Bruxelles Portofel cu bani. Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană propune un cadru legal în baza căruia fiecare stat membru să stabilească un salariu minim echitabil, conform condițiilor specifice ale fiecărei țări.

Noul cadru legislativ propus de Comisia Europeană va conține o serie de principii ce vor fi transpuse într-o directivă europeană care va fi aplicată în fiecare stat membru al Uniunii fără a impune, însă și nivelul salariului minim.

Noul set de principii se adresează mai multor categorii de angajați, însă nu și liber-profesioniștilor. Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie aprobată de Parlamentul European și de Consiliul UE, iar mai apoi, statele vor trebui să adopte legi, pentru a transpune directiva la nivel național.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, deși salariul minim există în toate statele membre ale UE, acestea nu asigură o protecție unitară și adecvată. În majoritatea statelor membre, lucrătorii sunt afectați de salarii neadecvate și/sau diferențe în asigurarea protecției oferite de salariile minime.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Propunerea Comisiei respectă pe deplin principiul subsidiarității: crează un cadru pentru standarde minime, respectând și reflectând competențele statelor membre și autonomia partenerilor sociali și a libertății contractuale în aria salariilor. Nu obligă statele membre să introducă salarii minime statutare, și nu setează un nivel comun al salariilor minime”, arată în comunicatul instituției.

Salariul minim: criterii clare și stabile

Astfel, analizele arată că în statele care au mai multe acorduri de negociere colectivă, inegalitatea salarială este mai mică, iar salariile minime sunt mai mari. Drept urmare, se arată în comunicat, propunerea de directivă a Comisiei urmărește promovarea negocierilor colective în privința salariilor din toate statele membre.

„Țările cu salarii minime statutare ar trebui să pună în aplicare condiții pentru ca salariile minime să fie stabilite la niveluri adecvate. Aceste condiții includ criterii clare și stabile, valori de referință pentru a ghida evaluarea nivelului adecvat și actualizări din timp a salariului minim”, se arată în document.

Directiva s-ar putea aplica pentru mai multe categorii salariale precum lucrătorii casnici, lucrătorii la cerere, lucrătorii cu activitate intermitentă, lucrătorii pe bază de tichete (vouchere), lucrătorii fictiv-independenți, lucrătorii pe platforme digitale, stagiarii și ucenicii.

În cazul încălcării prevederilor care stabilesc protecția salariului minim, statele membre trebuie să aplice sancțiuni proporționale și descurajante.