Vești bune pentru români! Noi taxe vor fi eliminate. UE a luat deja decizia. Când va fi pusă în aplicare directiva

Vești bune pentru români! Noi taxe vor fi eliminate. UE a luat deja decizia. Când va fi pusă în aplicare directiva

Uniunea Europeană (UE) a decis eliminarea taxelor de raft din supermarketuri. Directiva 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 111/59, iar România are doi ani la dispoziție pentru a o pune în practică.

Directiva 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 111/59, informează PSnews.ro.

Statele membre le rămân la dispoziție doar doi ani de la data publicării, timp în care vor trebui să adopte măsurile necesare pentru implementarea Directivei (UE), care a intrat în vigoare de la data de 1 mai 2019. Noul act normativ european va trebui să intre în aplicare efectivă, în toate țările UE, până cel mai târziu la data de 1 noiembrie 2021.

„În cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar se constată în mod curent inegalități semnificative în ceea ce privește puterea de negociere a furnizorilor și cea a cumpărătorilor de produse agricole și alimentare. Respectivele inegalități privind puterea de negociere pot conduce la practici comerciale neloiale în cazurile în care parteneri comerciali mai importanți și mai puternici încearcă să impună anumite practici sau clauze contractuale care sunt în avantajul lor în legătură cu o tranzacție de vânzare”, argumentează Comisia Europeană în preambulul de motivare a Directivei.

Spre exemplu, „este posibil ca astfel de practici: să se abată în mod considerabil de la buna conduită comercială, să fie contrare bunei-credințe și corectitudinii și să fie impuse în mod unilateral de un partener comercial unui alt partener comercial; sau să impună un transfer nejustificat și disproporționat al riscului economic de la un partener comercial la altul; sau să impună o inegalitate semnificativă în ceea ce privește drepturile și obligațiile în defavoarea unui partener comercial”.

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România a organizat o dezbatere publică referitoare la adoptarea unui pachet de modificări legislative care vizează principalele normative din domeniul comerțului.

„Unele practici ar putea fi vădit neloiale chiar și atunci când ambele părți sunt de acord cu ele. Ar trebui introdus un standard minim al Uniunii de protecție împotriva practicilor comerciale neloiale pentru a reduce apariția unor astfel de practici care pot avea un impact negativ asupra nivelului de trai al comunității agricole.”, se mai arată în documentul citat.

Directiva va avea un impact direct asupra producătorilor agricoli și asupra organizațiilor acestora în calitatea de furnizori. De asemenea, poate fi vorba și despre un impact indirect, prin transmiterea în cascadă a consecințelor practicilor comerciale neloiale care apar în lanțul de aprovizionare agricol și alimentar într-un mod care afectează negativ producătorii primari din lanțul respectiv.

Presupunând că este posibilă recurgerea la dreptul contractelor sau la inițiativele de autoreglementare, teama de represalii comerciale împotriva unui reclamant limitează efectele acestor căi de atac.

Conform Comisiei Europene, practicile comerciale neloiale sunt foarte dăunătoare pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

„Întreprinderile mai mari decât IMM-urile dar cu o cifră de afaceri anuală care nu depășește 350 de milioane de euro ar trebui să fie, de asemenea, protejate împotriva practicilor comerciale neloiale pentru a evita transferarea costurilor unor astfel de practici către producătorii agricoli.

Efectul de cascadă asupra producătorilor agricoli pare a fi deosebit de important pentru întreprinderile cu o cifră de afaceri anuală de până la 350 de milioane de euro.

Prin protejarea furnizorilor intermediari de produse agricole și alimentare, inclusiv de produse procesate se poate, de asemenea, evita reorientarea schimburilor comerciale dinspre producătorii agricoli și asociațiile lor, care produc produse procesate, spre furnizorii neprotejați”, se mai arată în document.

Costurile aferente stocării, afișării sau listării produselor agricole și alimentare, sau ale punerii la dispoziție pe piață sunt suportate în mod normal de către cumpărător.

În consecință, „ar trebui să fie interzisă în temeiul prezentei Directive perceperea unor plăți din partea furnizorului fie către cumpărător, fie către un terț, pentru aceste servicii, cu excepția cazului în care plățile au fost convenite la încheierea acordului de furnizare sau în cadrul unui acord ulterior dintre cumpărător și furnizor și fac obiectul unor clauze clare și lipsite de ambiguitate”.