Evenimentul Zilei > International > EUOBSERVER: Comisia Europeană respinge represaliile vizelor pentru cetățenii americani
EUOBSERVER: Comisia Europeană respinge represaliile vizelor  pentru cetățenii americani

EUOBSERVER: Comisia Europeană respinge represaliile vizelor pentru cetățenii americani

26 octombrie 2020 - Comisia Europeană (CE) a respins cererile Parlamentului European (PE) de a li se impune vize vizitatorilor din SUA.

Cum cetățenii din Bulgaria, Croația, Cipru și România încă mai au nevoie de vize pentru a intra în SUA pe perioade scurte, niște europarlamentari ceruseră săptămâna trecută CE să-i lovească pe cetățenii americani cu condiții similare.

Însă CE a respins vineri ideea, declarând presei că ar fi contraproductiv. Un purtător de cuvânt al CE a declarat că orice astfel de măsuri „ar determina inevitabil SUA să impună vize tuturor cetățenilor UE”.

El a afirmat că cele patru țări UE au realizat un oarecare progres în ce privește scutirea de vize americane, observând că unele dintre ele sunt aproape de atingerea acestui obiectiv.

„Nici una dintre ele nu a cerut CE să suspende circulația liberă fără vize a cetățenilor americani și toate sunt de acord să continue acest dialog”, a declarat el.

Dar e improbabil ca europarlamentarii să se mulțumească cu acest răspuns. Într-o rezoluție recentă ei afirmaseră că CE ar fi trebuit să propună suspendarea scutirii de vize pentru SUA încă de acum patru ani.

Ei vor să li se impună vize cetățenilor americani pentru cel puțin 12 luni, invocând o lege UE care obligă CE să acționeze – având în vedere că SUA au refuzat să primească fără vize cetățenii europeni ai celor patru state.

Europarlamentarul socialist spaniol Juan Fernando López Aguilar, coordonatorul dezbaterii în cauză din PE, a calificat vizele impuse de SUA drept inacceptabile.

„Discriminarea pe care o resimt bulgarii, croații, ciprioții și românii când călătoresc în SUA este inacceptabilă”, a afirmat el într-un comunicat.

PE mai formulase solicitări similare și la începutul lui 2017.La acel moment și polonezii aveau nevoie de viză pentru a intra în SUA.

Dar acea restricție a fost ridicată anul trecut, astfel încât Bulgaria, Croația, Cipru și România au rămas singurele state UE în care mai e nevoie de viză pentru călătorii în SUA. (Rador)