Eliminarea vizelor pentru SUA, sub semnul întrebării: Ilie Bolojan reacționează la posibila amânare

Eliminarea vizelor pentru SUA, sub semnul întrebării: Ilie Bolojan reacționează la posibila amânareIlie Bolojan. Sursa foto: Facebook

Visul românilor de a călători fără vize în SUA ar putea fi pus în așteptare. Administrația Trump ia în calcul să amâne includerea României în Programul Visa Waiver, o decizie care a stârnit reacții imediate la București. Ambasadorul Andrei Muraru și Ministerul de Externe (MAE) insistă că nu există încă un anunț oficial.

Bolojan, prins pe picior greșit: „Așteptăm detalii”

Vestea că SUA ar putea păstra vizele pentru români l-a surprins pe președintele Ilie Bolojan chiar la ieșirea dintr-o ședință de consiliu. „Colegii m-au informat despre situație, dar nu am toate datele. Până nu vorbesc cu oficialii americani, mă limitez la ce a spus MAE”, a declarat el joi seară. Cu un ton prudent, Bolojan a adăugat că speră ca, până la finalul perioadei de negocieri, România și SUA să convină asupra unei date clare pentru intrarea în vigoare a programului. „Vom avea o comunicare comună”, a promis Ilie Bolojan.

Reacția sa vine în contextul unor zvonuri tot mai insistente. Potrivit G4Media, administrația Trump discută o amânare de două luni a eliminării vizelor, invocând motive tehnice. Însă sursele diplomatice sugerează că adevăratul motiv e politica dură a lui Trump privind migrația și securitatea frontierelor – o prioritate care ar putea arunca România înapoi în coada listei.

Trump și obsesia granițelor. România, victimă colaterală?

Programul Visa Waiver, care ar fi permis românilor să călătorească în SUA fără vize pentru turism sau afaceri, era programat să intre în vigoare pe 31 martie 2025. Acum, această dată e sub semnul întrebării. Administrația americană reevaluează includerea României, pe fondul unei campanii agresive de combatere a imigrației ilegale.

MAE a încercat să tempereze speculațiile. „Nu există nicio comunicare oficială despre modificări”, a transmis ministerul într-un comunicat joi seară, subliniind că Ambasada României la Washington negociază intens cu Departamentul pentru Securitate Internă (DHS). Ambasadorul Andrei Muraru a întărit mesajul: „România a bifat toate cerințele de securitate. Dialogul cu SUA continuă”. Totuși, lipsa unui anunț ferm din partea Washingtonului alimentează temerile că promisiunea istorică s-ar putea evapora.

România (nu mai) devine a 43-a națiune în Visa Waiver

Eliminarea vizelor pentru români a fost celebrată ca o victorie diplomatică în ianuarie 2025. La un eveniment organizat la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu declara entuziasmat: „După 16 ani de așteptare, românii vor călători fără vize în SUA de la sfârșitul lui martie”. Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec, îl seconda, vorbind despre un „moment istoric” care va întări legăturile economice dintre cele două țări. „România devine a 43-a națiune în Visa Waiver”, anunța ea, citând decizia secretarului DHS, Alejandro Mayorkas.

Acum, acel optimism pare fragil. Documentele oficiale subliniază că România vede programul ca pe un „parteneriat de securitate”, menit să combată migrația ilegală și să securizeze frontierele. Dar prioritățile lui Trump – concentrarea pe granițele SUA și reducerea fluxurilor migratorii – ar putea schimba calculul, lăsând România în afara jocului.

Reacții și speranțe legate de Visa Waiver

Ilie Bolojan nu e singurul care așteaptă lămuriri. MAE a insistat că „dialogul activ” cu DHS va clarifica situația, dar absența unei poziții ferme din partea SUA ține lucrurile în suspans. „Nu putem comenta zvonuri”, a spus un oficial al ambasadei, reiterând că data de 31 martie rămâne, teoretic, valabilă până la o notificare contrară.

Între timp, site-ul oficial al Programului Visa Waiver nu oferă nicio actualizare, menționând doar că detaliile vor fi anunțate ulterior.

Pentru români, vestea e un duș rece. Eliminarea vizelor era văzută ca un simbol al recunoașterii eforturilor de securitate și al apropierii de SUA – un aliat cheie în contextul tensiunilor regionale. O amânare, chiar și tehnică, riscă să alimenteze frustrarea unui popor care așteaptă de peste un deceniu acest pas. „E ca și cum ne-ar spune că nu suntem încă destul de buni”, comentează un analist politic de la București.

Decizia finală a administrației Trump va fi un test al relației bilaterale. Kathleen Kavalec promisese în ianuarie că Visa Waiver va impulsiona investițiile și turismul între cele două țări. Acum, acele speranțe atârnă de un fir subțire. Dacă amânarea se confirmă, România ar putea fi nevoită să-și regândească strategia diplomatică, punând presiune pe Bolojan și echipa sa să negocieze mai dur cu Washingtonul.

Ne puteți urmări și pe Google News