Evenimentul Zilei > Social > Ordonanța de Urgență care aruncă în aer toate scenariile despre școli. Se pune lacăt!
Ordonanța de Urgență care aruncă în aer toate scenariile despre școli. Se pune lacăt!

Ordonanța de Urgență care aruncă în aer toate scenariile despre școli. Se pune lacăt!

O nouă surpriză vine din partea Guvernului Orban. Şcolile pot fi suspendate fizic până pe 31 decembrie 2020, printr-un ordin al ministrului Educației.

Aşadar, posibilitatea de suspendare a școlii fizice până pe 31 decembrie 2020  a fost aprobată prin ordonanță de urgență.

Motivarea Guvernului: Posibilitatea de suspendare a școlii fizice până pe 31 decembrie 2020, prin ordin al ministrului Educației, a fost aprobată prin ordonanța de urgență nr 192, document care a fost publicat în Monitorul Oficial.

În preambulul actului normativ Guvernul motivează urgența prin faptul că neluarea deciziei „poate genera disfuncționalități majore cu efecte negative asupra bunei desfășurări a activităților din sistemul național de învățământ, dar și asupra elevilor”.

OUG 192 modifică Legea 55/2020, iar articolul 38 are un nou alineat care prevede: “În perioada noiembrie 2020-31 decembrie 2020, prin excepție de la prevederile alin. (1), prin ordin al ministrului educației și cercetării, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență și analizei situației epidemiologice la nivel național, se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line”.

Ministrul Educaţiei şi Ludovic Orban au declarat cu totul altceva

Atât ministrul Educației, Monica Anisie, cât și premierul Ludovic Orban și șeful DSU Raed Arafat au precizat că suspendarea cursurilor va avea loc pentru 30 de zile, asta însemnând în perioada 9 noiembrie – 7 decembrie (prima zi după alegerile parlamentare). Cu toate acestea, Ordonanța de urgență prevede posibilitatea suspendării până la finalul anului calendaristic a cursurilor.

În urma acestei OUG, intrată deja în vigoare, ministrul Educației poate decide prin ordin de ministru suspendarea cursurilor față în față în toate școlile, grădinițele și creșele. În privința creșelor autoritățile au subliniat faptul că acestea rămân deschise.

În preambulul OUG 192 Guvernul motivează urgența acestei ordonanțe, care conține doar un singur paragraf legat de Educație, cel prin care se introduce posibilitatea suspendării cursurilor față în față prin ordin de ministru și nu prin decizia școlii, cum era până acum. Mai multe detalii despre actuala decizie puteţi citi AICI.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: