Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultima oră! Guvernul face o mutare bombă și schimbă totul. Surpriza este uriașă
Ultima oră! Guvernul face o mutare bombă și schimbă totul. Surpriza este uriașă

Ultima oră! Guvernul face o mutare bombă și schimbă totul. Surpriza este uriașă

Anunț important de la Guvern în legătură cu piețele și activitatea producătorilor autohtoni, după intrarea în vigoare a restricțiilor impuse pentru a reduce numărul infectărilor cu noul coronavirus.

După anunțul conform căruia, începând de luni, toate piețele publice din România vor fi închise, în contextul noilor măsuri luate de autorități pentru a reduce numărul infectărilor cu noul coronavirus, o decizie de ultimă oră a fost luată de Guvern.

Evz.ro a intrat în posesia unui document oficial de ultimă oră.

Astfel, legat de piețele agroalimentare, din dipozitia premierului Ludovic Orban, a ministrului afacerilor interne, Marcel Vela, Direcția Generală pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului a transmis, către pefecti, să găsească soluții să asigure locuri în exterior pentru ca producătorii să și poată vinde în continuare produsele.

Iată ce prevede documentul:

Din dispoziția domnului Premier și a domnului ministru MAI, Direcția Generală pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului a comunicat, sâmbătă, primarilor de orașe și municipii (sau comune care au organizate piețe agroalimentare) sa ia măsuri urgente pentru asigurarea accesului producătorilor autohtoni.

Drept urmare:

– acolo unde sunt piețe închise si se pot rabata pereții să se organizeze urgent pentru a le deschide în vederea reducerii infecțiilor cu noul coronavirus (conform HG 935/05.11.2020).

– acolo unde nu se pot deschide să scoată mesele alocate producătorilor agricoli în spațiile publice, pe alei, sau pe străzile din proximitatea piețelor, dar să restricționeze accesul auto în spațiile respective.

– acolo unde nu există nici această posibilitate să organizeze Piețe agroalimentare volante in aer liber pe alte amplasamente, anunțate în prealabil producătorilor agricoli autohtoni și cumpărătorilor, inclusiv prin comunicate oficiale.

Totodată, mâine (duminică) la ora 11.00 organizați ședințe la Prefecturi cu primarii din județ care au în administrare asemenea spații destinate comețului de produse agricole, pentru a se evalua situația concretă din fiecare UAT (Unitate Administrativ Teritorială).

Măsura anunțată initial i-a făcut pe foarte mulți primari din România să ia legătura cu premierul Ludovic Orban și să îi ceară redeschiderea piețelor. Edilii mai susțin că producători români trebuie să fie sprijiniți în toate felurile iar oamenii trebuie să știe că piețele sunt deschise și pot să cumpere alimente de primă necesitate.

Astfel, premierul României, Ludovic Orban s-a arătat înduplecat de mesajul primarilor și a transmis că acolo unde se pot organiza piețe volante, aceasta ar fi cea mai bună soluție.


Breaking News. Se modifică cea mai dură restricție. Ludovic Orban și-a dat acordul

Breaking News! Iohannis s-a răzgândit. Ce se schimbă de acum