Evenimentul Zilei > Actualitate > Breaking News. Se modifică cea mai dură restricție. Ludovic Orban și-a dat acordul
Breaking News. Se modifică cea mai dură restricție. Ludovic Orban și-a dat acordul

Breaking News. Se modifică cea mai dură restricție. Ludovic Orban și-a dat acordul

Mai mulți primar de mari municipii din România au vorbit cu premierul Ludovic Orban și i-au cerut să redeschidă piețele, care urmare a faptului că aceste locații au fost închise ca urmare a epidemiei de coronavirus.

Începând de luni, toate piețele publice din România vor fi închise, în contextul noilor măsuri luate de autorități pentru a reduce numărul infectărilor cu noul coronavirus.

Măsura anunțată i-a făcut pe foarte mulți primari din România să ia legătura cu premierul Ludovic Orban și să îi ceară redeschiderea piețelor. Edilii mai susțin că producători români trebuie să fie sprijiniți în toate felurile iar oamenii trebuie să știe că piețele sunt deschise și pot să cumpere alimente de primă necesitate.

Astfel, premierul României, Ludovid Orban s-a arătat înduplecat de mesajul primarilor și a transmis că acolo unde se pot organiza piețe volante, aceasta ar fi cea mai bună soluție. „Unii încearcă să facă o întreagă campanie, că noi avem ce-avem cu producătorii autohtoni. E o mare prostie! Noi trebuie să asigurăm producătorilor autohtoni, repet – autohtoni – pentru că în piețele din București sunt foarte mulți intermediari care n-au nicio bucată de pământ”, a spus Ludovic Orban.

La Sebeș, piețele rămân deschise

Primarul Dorin Nistor din Sebeș, județul Alba, a scris pe Facebook că a vorbit cu premierul pe tema piețelor agroalimentare.

„În cursul acestei dimineți, am avut o discuție telefonică cu primul ministru al României, domnul Ludovic Orban, tema principală fiind piețele agro-alimentare. Mesajul pe care dorim să îl transmitem și al cărui mesager devin în comunicarea cu toți primarii din județul Alba este acela că piețele agro-alimentare care se înscriu în caracteristicile de spații deschise, aerisite, își mențin funcționalitatea. Ne dorim ca acest mesaj să ajungă la producătorii agricoli, care au nevoie să fie sprijiniți în această perioadă. De asemenea, consumatorii doresc să cumpere produse românești proaspete, care se regăsesc în oferta generoasă a piețelor noastre, mai ales toamna.

Vă reamintesc că piața de la Sebeș a avut o activitate neîntreruptă de la debutul acestei pandemii, preocuparea noastră ca administrație publică locală fiind aceea de a organiza mai bine programul de funcționare, de a igieniza spațiile și de a oferi sprijin producătorilor și comercianților, care au primit viziere și au fost în permanență îndrumați să respecte măsurile de protecție sanitară”, a scris primarul Nistor.

La Deva, piața va continua să funcționeze, afară

Primarul din Deva, Nicolae Florin Oancea, spune că înțelege măsurile luate de cei care se ocupă de combaterea pandemiei dar cu toate astea, trebuie luate măsuri ca piețele să poată funcționa.

De exemplu, la Deva, tarabele vor fi scoase în aer liber iar piața va fi deschisă în continuare. „Practic, tarabele la care se vindeau legume şi fructe vor fi scoase în afara Pieţei Centrale, în imediata apropiere, unde Primăria Deva va asigura condiţiile pentru un comerţ civilizat, în aer liber, pe trei laturi ale Pieţei Centrale. Magazinele din incinta Pieţei Centrale îşi vor continua activitatea, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară impuse de pandemie. De asemenea, Primăria Deva va organiza pieţe volante, în aer liber, în cartierele Devei”, spune primarul Oancea.

La Sectorul 6 din București, noul primar Ciprian Ciucu susține că se vor organiza piețe volante la care vor avea acces producătorii români în imediată vecinătate a piețelor. „Mâine vom comunica soluțiile găsite pentru fiecare dintre piețele Sectorului nostru. Am avut o discuție pe această temă și cu premierul Ludovic Orban și l-am asigurat de faptul că nici producătorii români, nici locuitorii sectorului nu vor avea probleme după încheierea piețelor din spațiile închise”, a spus Ciucu.

Orașul lui Brâncuși va avea piețe deschise

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romașcanu susține că în oraș se vor organiza piețe volante, și așa oamenii vor putea să își cumpere alimentele de care au nevoie. ”Pentru protejarea producătorilor autohtoni, în urma discuțiilor pe care le-am purtat acum câteva minute cu premierul Ludovic Orban, a consultărilor cu o serie de producători dar și cu ceilalți primari liberali, putem organiza piețe volante la solicitarea întreprinzătorilor. Așadar, producătorii agricoli sunt încurajați să solicite organizarea unor astfel de piețe. Oricât de dificilă poate deveni situația, putem găsi soluții dacă ne consultăm și mai ales dacă stăm de vorbă cu oamenii și le ascultăm doleanțele”, susține Romașcanu.

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: