Problema orei în România. Milioane de oameni, cu ochii pe Monitorul Oficial. Popririle s-au reluat
- Mihaela Dan
- 26 octombrie 2020, 15:09
Dintr-o eroare a Guvernului condus de Ludovic Orban, prelungirea suspendării executării silite cu două luni nu mai este posibilă.
Deși în ședința de Guvern care a avut loc joi a fost aprobată o OUG care vizează, printre altele, prelungirea suspendării executării silite pentru o perioadă de două luni, aceasta nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Prin urmare, începând de luni, 25 octombrie, băncile reiau procedurile de executare silită și popriri.
„Până la 25 decembrie 2020, organele fiscale nu vor începe executarea silită, dând posibilitatea debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilităților fiscale oferite corespunzător situației lor fiscale”, se preciza într-un comunicat de presă publicat vineri de Ministerul Finanțelor.
Cu toate acestea, nici până la această oră nu a apărut ordonanța în MO. Prin urmare, în lipsa oficializării OUG, mai multe bănci au anunțat că demarează procedurile pentru executarea silită și popriri.
„Începând cu data de 25 octombrie 2020, toate popririle emise de creditorii fiscali care au fost suspendate de bancă vor fi reactivate. Ce înseamnă asta pentru tine? Dacă ai avut una sau mai multe popriri care au fost suspendate conform OUG 29/2020, începând cu 25 octombrie 2020 vei avea din nou conturile blocate până la achitarea popririi. Vei primi un SMS de la noi referitor la blocarea sumei”, scrie în notificarea ce apare pe site-ul băncii ING.
OUG privind eşalonarea datoriilor restante de la declanşarea stării de urgență va fi publicată astăzi sau mâine în Monitorul Oficial
Ludovic Orban a anunțat, luni, că OUG privind eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stării de urgență va fi publicată astăzi sau mâine în Monitorul Oficial.
„Noi am adoptat măsură după 25 octombrie. Se pot face cereri de reeșalonare. Ordonanța de Urgență va fi publicată în Monitorul Oficial astăzi sau mâine", a transmis, luni, premierul Orban.
Ce condiţii trebuie să fie îndeplinite pentru acordarea eşalonării datoriilor
- a) să depună cerere până la data de 15 decembrie 2020, inclusiv. La cerere, debitorul poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare;
- b) să nu înregistreze obligații bugetare restante la data declarării stării de urgență și neachitate ulterior.
- c) să nu se afle în procedura insolvenței;
- d) să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;
- e) să aibă depuse toate declarațiile fiscale;
- f) să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor 25și 26 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.