Evenimentul Zilei > Economie > Cum pot scăpa românii de executare silită. VEZI și ce pot face aceia cărora statul le datorează bani
Cum pot scăpa românii de executare silită. VEZI și ce pot face aceia cărora statul le datorează bani

Cum pot scăpa românii de executare silită. VEZI și ce pot face aceia cărora statul le datorează bani

Guvernul a aprobat ieri o Ordonanță care va da contribuabilului posibilitatea de a obţine suspendarea executării silite, a anunțat Executivul. Suspendarea se poate obține prin depunerea unei scrisori de garanţie bancară/poliță de asigurare de garanție şi pe parcursul soluţionării acţiunii în contencios administrativ.

De asemenea, se creează o regulă specială de aplicare a măsurilor de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat de la autorităţi sau instituţii publice sume certe, lichide şi exigibile.

În astfel de situaţii, în baza documentelor furnizate de debitor, organul de executare va institui poprirea asupra sumelor datorate de aceste autorităţi sau instituţii publice.

Modificarea legislativă are drept scop evitarea executărilor silite a sumelor din conturile bancare sau a bunurilor debitorilor, măsuri inechitabile în condițiile în care debitorii au, în același timp, sume de încasar de la autorități sau instituții publice, a comunicat Executivul.

În baza aceluiași act normativ, în cazul popririi bancare, s-a prevăzut un termen de 3 zile pentru ca băncile să plătească sumele indisponibilizate.

Acest interval creează premisele evitării situaţiilor de executări multiple, atunci când au fost poprite și indisponibilizate sume existente în mai multe conturi bancare, se explică în comunicatul Executivului.

Astfel, în acest interval de timp, debitorul, după ce a fost informat de banca sa cu privire la popririle instituite, poate solicita organului fiscal menținerea doar a uneia dintre popriri și ridicarea celorlalte care depășesc debitul înscris în titlul executoriu ce face obiectul popririi.

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: