Bușoi, mesaj categoric: Minerii români sunt în același tren cu cei polonezi, cehi și nemți

Bușoi, mesaj categoric: Minerii români sunt în același tren cu cei polonezi, cehi și nemți

Industria minieră din România are tot atât viitor cât în Polonia și Germania. Acest mesaj a fost transmis răspicat de Cristian Bușoi. El este europarlamentar PNL și președintele uneia dintre cele mai importante Comisii din Parlamentul European.

Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, a comentat declarațiile vice-președintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Oficialul european susținuse că România va trebui să pună pe hârtie cât mai repede o strategie pentru renunțarea la cărbune.

"Legat de declarațiile vice-președintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, trebuie spus că toți politicienii europeni (fie că provin sau nu din țări cu industrie minieră) ar trebui să înțeleagă că un mesaj radical nu ajută discutia și așa tensionată despre ce vor face minerii și nu ajută nici la acceptarea Acordului Verde European (Green Deal), susținut de Comisie.

Nu poți spune unor oameni, care sunt afectați direct și au de suferit, că” nu este nimic personal", că trebuie să renunțe peste noapte la viața lor și să devină altcineva, iar apoi să te aștepți să ai un dialog cu acei oameni. Pentru ei este foarte personal și pentru oricine ar fi personal", a scris Bușoi pe pagina sa de Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bușoi cere politicienilor să dea dovadă de moderație

El a arătat că minerii din România trebuie să știe că sunt în același tren cu minerii polonezi, cehi și nemți.

"Țările UE deși reduc numărul de mine, protejează, pe cât posibil industria, în același timp. Plus că închiderea minelor trebuie însoțită de soluții concrete pentru cei afectați (locuri noi de muncă, reconversie profesională) și pentru sistemele energetice (susținerea altor surse pentru producerea de energie).

Dar, mai ales, este nevoie ca toți politicienii să dea dovada de moderație și să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor", a punctat Bușoi.

Timmermans a recomandat autorităților de la București să se inspire din exemplul Germaniei. Această țară plănuiește să renunțe la producerea de energie pe bază de cărbune până în 2038. Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru România, spune oficialul european. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că se va elabora în perioada următoare o strategie naţională. Aceasta vizează producerea de energie electrică din hidrogen.