Evenimentul ZileiSocialLa ce fenomene astronomice importante să ne aşteptăm în 2021

La ce fenomene astronomice importante să ne aşteptăm în 2021

La ce fenomene astronomice importante să ne aşteptăm în 2021
Oamenii de ştiinţă au întocmit deja calendar astronomic pentru 2021. Fenomenele care vor putea fi văzute pe cerul nopţii sunt spectaculoase şi multe, printre care ploaia de meteori şi eclipsa de lună.

Fenomenele astronomice constau în: ploaia de meteori, eclipse totale de lună şi asteroizi. Acestea vor fi cele mai importante evenimente astronomice de pe parcursul anului 2021.

Ploaie de meteoriți – Lyridele (aprilie)

Ploaia de meteoriți Lyrids este una dintre cele mai vechi fenomene care datează din 687 î.Hr., potrivit NASA.  Anul acesta, ploaia de meteoriți Lyrids va avea loc între 16 și 25 aprilie, iar vârful îl va atinge înainte de răsăritul soarelui la data de 22 aprilie.

Totodată, Lyridele pot aduce până la 100 de meteori pe oră, însă în medie pot fi văzuți între 10 și 15 meteori pe oră în timpul punctului culminant. Reziduurile spațiale care interacționează cu atmosfera planetei pentru a crea Lyridele provin de la cometa C/1861 G1 (Thatcher), informează NASA.

Ploaie de meteoriti – Eta Aquaridele (mai)

Această ploaie de meteoriți va oferi cel mai bun spectacol pentru cei din emisfera sudică. Vârful va fi atins cu o oră sau două înainte de zorii zilei de 5 mai. Acești meteori provin din cometa Halley și sunt cunoscuți pentru viteza lor, potrivit NASA . Deoarece călătoresc atât de repede, la aproximativ 238.183 km / h, lasă în urmă „cozi” strălucitoare care  luminează cerul timp de câteva secunde până la minute, potrivit NASA.

Eclipsa totală de lună (mai)

O eclipsă totală de lună sau „luna sângerie” va fi cer pe 26 mai și ar trebui să fie vizibilă din estul Asiei, Australia, zonele de peste Oceanul Pacific și o parte din continentul Americi, potrivit Space.com și NASA.  O eclipsă de Lună apare numai atunci când există o lună plină; o eclipsă totală de lună înseamnă că umbra Pământului va bloca complet Luna. O eclipsă totală de lună poate determina, de asemenea, ca luna să capete o culoare sângerie din cauza luminii de la soare care trece prin atmosfera Pământului și spre lună, potrivit Space.com.

Eclipsă solară inelară (iunie)

Pe 10 iunie, s-ar putea să puteți vedea o „eclipsă de soare inelară”, numită și „inel de foc”. Această eclipsă apare atunci când Luna trece între Soare și Pământ, dar nu acoperă complet soarele, creând un inel strălucitor (de foc) în jurul umbrei sale. Această eclipsă inelară va fi vizibilă doar în nordul Canadei, Groenlandei și Rusiei. Nu priviți niciodată la soare în timpul unei eclipse de soare; privirea la soare este periculoasă, avertizează NASA.

Ploaie de meteori – Perseidele (august)

Perseidele sunt considerate a fi cel mai spectaculos curent de meteori din an, potrivit NASA. La punctul culminant, până la 100 de meteori pot fi observați pe oră, iar aceștia ar proveni de la cometa 109P/Swift-Tuttle. Anul acesta, Perseidele vor culmina în noaptea de 11 spre 12 august, însă ar trebui să fie vizibile și în timpul nopților anterioare și ulterioare. Curentul de meteori este cel mai bine observat din emisfera nordică în orele dinaintea răsăritului soarelui..

 Ploaie de meteoriti – Orionidele (octombrie)

Orionidele, cunoscute pentru viteza și luminozitatea lor, sunt „considerate una dintre cele mai frumoase ploi de meteori din an”, potrivit NASA. Acești meteori, care pot atinge viteze de până la 238.183 km/h, lasă uneori în urma lor „cozi” luminoase. Meteorii provin de la cometa 1P/Halley și sunt vizibili din emisfera sudică și cea nordică după miezul nopții.

În timpul maximului, observatorii pot vedea în jur de 15 meteori pe oră, atât timp cât Luna nu este vizibilă pe cer. Însă, anul acesta, o Lună aproape plină va face dificilă observarea curentului de meteori, potrivit Observatorului Griffith. Maximul Orionidelor va avea loc în noapte dintre 20 și 21 octombrie.

Eclipsă parțială de lună (noiembrie)

O eclipsă parțială de Lună va putea fi văzută de pe continentul american, din Australia și anumite regiuni din Europa și Asia în noiembrie, potrivit Space.com şi NASA. O eclipsă parțială de Lună are loc atunci când umbra Pământului acoperă doar parțial Luna. Aceasta va fi a doua și ultima eclipsă de Lună din anul 2021.

Ploaie de meteori Geminidele (decembrie)

Ploaia de meteori Geminide va avea loc în perioada 4 decembrie – 20 decembrie. Geminidele sunt „de obicei cea mai puternică ploaie de meteori ai anului”, potrivit Organizației Internaționale a Meteorilor . Vor atinge vârful în noaptea de 13 decembrie; se pot vedea cel mai bine noaptea și în orele dinaintea zorilor și pot fi văzute pe tot globul, potrivit NASA. Meteorii sunt strălucitori şi rapizi, pot călători cu aproximativ 127.000 km / h, potrivit celor relatate de livescience.

 


Accesează: