Evenimentul Zilei > Actualitate > Valeriu Gheorghiță ia apărarea medicului amendat de la Suceava: „Nu vreau să arunc nicio doză, aș vaccina”
Valeriu Gheorghiță ia apărarea medicului amendat de la Suceava: „Nu vreau să arunc nicio doză, aș vaccina”

Valeriu Gheorghiță ia apărarea medicului amendat de la Suceava: „Nu vreau să arunc nicio doză, aș vaccina”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, ia apărarea medicilor care imunizează persoane neeligibile în această etapă, între care și doctorul amendat de la Suceava.

Valeriu Gheorghiță ia apărarea medicului amendat de la Suceava.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare ia apărarea medicilor care imunizează persoane neeligibile în această etapă. Într-o astfel de situație s-a aflat și directorul Spitalului din Rădăuți, Andrei Manta. Acesta a fost sancționat pentru că ar fi vaccinat în jur de 500 de persoane care nu aveau dreptul.

Valeriu Gheorghiță susține că nici o doză de vaccin nu trebuie irosită în această campanie de vaccinare. În cazul în care, la finalul zilei rămân doze nefolosite și nu există persoane eligibile, acestea nu trebuie aruncate. Și atunci este mai bine să fie folosite. Chiar și pentru persoane care nu se încadrează în această etapă.

„Suntem în pandemie, într-o situația când avem un număr de vaccinuri limitate, iar de ele trebuie să beneficieze toți cei care au nevoie. Fiind flacoane multidoză este aproape imposibil să închei seara fără nici o doză de vaccin. Rămân câteva doze și trebuie folosite. Nu ai garanția că poți să le folosește pe persoane eligibile în această etapă. Iar atunci nu trebuie irosite aceste doze”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

Gheorghiță: „Nu vreau să arunc nicio doză, aș vaccina”

Coordonatorul campaniei naționale a declarat că dacă s-ar afla într-o astfel de situație, ar folosi vaccinul și pentru imunizarea altor persoane.

„Dacă aș fi într-o astfel de situație și mi-ar rămâne doze și dacă aș face orice ține de mine, dar nu aș găsi persoane eligibile, atunci da, aș vaccina și pe alții. Trebuie să spunem că orice persoană vaccinată este protejată în fața bolii. Această prioritizare a fost generată de numărul limitat de vaccinuri pe care le primim”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit spuselor sale, pentru a evita irosirea dozelor de vaccin, la nivelul fiecărui centru vor fi operaționalizate liste de așteptare. Iar atunci când, la finalul unei zile, vor rămâne doze nefolosite, se va apela la persoanele de pe listă.

„Trebuie să lăsăm puterea de decizie, în aceste cazuri la coordonatorul de centru. El trebuie să decidă cum va folosi dozele atunci când îi vor rămâne. Nu trebuie să aruncăm nici o doză de vaccin”, a precizat medicul.

Gheorghiță ia apărarea medicului amendat de la Suceava

El a precizat că o situație de felul acesta s-ar fi întâmplat în cazul de la Suceava. Medicul s-a trezit cu o mulțime de doze de vaccin pe care nu putea să le folosească. S-a întâmplat după ce s-a primit recomandarea ca dintr-un flacon să se prepare șase doze de vaccin. Recomandarea inițială a fost ca dintr-un flacon să se facă cinci doze.

Directorul Spitalului Municipal Rădăuți (Suceava), Andrei Manta, a fost sancționat din cauză că ar fi vaccinat 563 de persoane care nu erau eligibile. El a declarant că a fost nevoit să arunce dozele rămase nefolosite. Aceasta deoarece oamenii nu programați nu ar mai fi venit să se vaccineze.

 

Citește și:

Doze de vaccin aruncate de un medic după ce Ministerul Sănătăţii a cerut amendarea lui