Evenimentul Zilei > Social > Numărul dozelor de vaccin este limitat. Valeriu Gheorghiță este optimist
Numărul dozelor de vaccin este limitat. Valeriu Gheorghiță este optimist

Numărul dozelor de vaccin este limitat. Valeriu Gheorghiță este optimist

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a afirmat joi că în următoarele două săptămâni vom fi la zi cu dozele de vaccin anticoronavirus.

Numărul dozelor de vaccin este limitat. Gheorghiță susține că următoarele două săptămâni de campanie vor fi dificile, dat fiind faptul că numărul de doze disponibile este limitat.

500.000 de persoane programate pentru prima doză

Până pe 8 februarie, 500.000 de persoane sunt programate pentru prima doză. La acestea se adaugă cei care trebuie să primească rapelul.

„Din 18 ianuarie, numărul persoanelor noi vaccinate a fost de peste 30.000 zilnic. Azi (n.n. – 21 ianuarie) am avut peste 35.000. Am început și rapelul pentru cei din etapa inițială. Asta ne duce la peste 39.000 de doze făcute azi. După ce s-au distribuit pe următoarele trei zile, mai avem 130.000 de doze ce vor fi distribuite zilele viitoare cu tranșele ce vor mai veni.

Săptămâna viitoare, luni, e preconizată livrarea următoarei tranșe – 180.000. Se recuperează deficitul de săptămâna trecută. Pfizer își onorează livrările săptămânale. Vom vedea dacă se păstrează ziua de luni, dat fiind că s-a făcut schimbări în producție, pentru a crește nivelul de producție.

Acum sunt aproape 500.000 de persoane programate până pe 8 februarie, la care se adaugă cele care trebuie să-și facă rapelul. Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc, atât vom folosi”, a declarat Valeriu Gheorghiță la B1TV.

În așteptarea vaccinului AstraZeneca

Valeriu Gheorghiţă aşteaptă aprobarea vaccinului AstraZeneca. El spune că nu va mai dura mult până când compania AstraZeneca va avea autorizație de a-și pune vaccinul pe piață. În momentul de faţă, nu putem suplimenta numărul de doze.

„Din păcate, nu. Depinde de contractul încheiat de Comisia Europeană cu fiecare companie în parte. Noi ne așteptăm ca la finele acestei luni AstraZeneca să primească autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Dacă intră în derulare calendarul de livrare, noi sperăm undeva după jumătatea lui februarie, ar crește semnificativ disponibilitatea dozelor. Asta se va vedea în numărul de persoane vaccinate.

Comisia Europeană a încheiat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, care mai pot fi suplimentate cu încă 100 de milioane. Rata României e de 4,3%, dar depinde de perioada de livrate. Oricum, numărul de doze e semnificativ mai mare. Nu avem un calendar oficial, dar când vom avea acces la aceste date, după ce se va obține autorizarea, vom putea reface toate estimările legate de ritmul vaccinare”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță, potrivit RomâniaTV.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.