COVID-19. AstraZeneca a cerut autorizare pentru vaccinul său

COVID-19. AstraZeneca a cerut autorizare pentru vaccinul său

COVID-19. AstraZeneca a solicitat aprobare din partea Agenției Europene pentru Medicamente pentru vaccinul său. Dacă va fi aprobat, este al treilea vaccin disponibil în Europa.

COVID-19: AstraZeneca a cerut oficial autorizare pentru vaccinul său, potrivit Reuters, DPA şi AFP, citate de Agerpres. Compania AstraZeneca a trimis Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) o cerere de autorizare condiţionată pe piaţa europeană a vaccinului său, a anunțat instituția. Informaţia a fost confirmată inclusiv de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Autorizare condiționatăsolicitată de AstraZeneca pentru vaccinul său

Vaccinul AstraZeneca este dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 în colaborare cu Universitatea Oxford. Reprezentanţii Agenţiei Europene a Medicamentului au menționat că vor analiza solicitarea companiei britanice prin intermediul unei proceduri accelerate. Atuurile acestui vaccin sunt prețul accesibil și faptul că este ușor de transportat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia de aprobare pentru AstraZeneca, anunțată pe 29 ianuarie Decizia asupra unei eventuale autorizări condiţionate ar putea fi anunţată pe 29 ianuarie, în timpul unei reuniuni a Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) din cadrul EMA, a precizat EMA.

EMA a mai specificat că, în timpul procedurii sale de analizare continuă a vaccinului, a evaluat datele furnizate de studii aflate în desfăşurare în mai multe țări. Este vorba de Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Compania pharma a furnizat informaţii suplimentare la cererea CHMP, care le examinează în prezent.

AstraZeneca ar putea fi al treilea vaccin autorizat în Europa

Dacă va primi recomandarea pentru utilizare din partea EMA şi va fi aprobat oficial de Comisia Europeană, AstraZeneca-Oxford va deveni cel de-al treilea ser anti-COVID-19 disponibil în Europa, după cele produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Potrivit legislației europene, autorizarea condiţionată de utilizare permite unui medicament să fie comercializat timp de un an în cele 27 de ţări membre UE. Este un interval în care nu toate datele despre eficienţa sa şi efectele sale secundare sunt disponibile.

Marea Britanie, prima țară care autorizează vaccinul AstraZeneca

Până în prezent, vaccinul AstraZeneca-Oxford a fost deja aprobat în mai multe ţări ca Marea Britanie, Argentina, El Salvador şi India. Brazilia se va pronunţa în această săptămână cu privire la aprobare. Pe 4 ianuarie, Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a demarat campania de imunizare  cu vaccinul AstraZeneca.