Evenimentul ZileiSocialAgenția Europeană a Medicamentului recomandă autorizarea vaccinului Moderna: „Este sigur și eficient”

Agenția Europeană a Medicamentului recomandă autorizarea vaccinului Moderna: „Este sigur și eficient”

Agenția Europeană a Medicamentului recomandă autorizarea vaccinului Moderna: „Este sigur și eficient”
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă autorizarea condiţionată a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania americană Moderna.

Vaccinul este sigur și eficient. Pasul următor: vom acorda o autorizație de introducere pe piață în UE”, se arată într-o postare de pe contul oficial de Twitter al Comisiei Europene.

„EMA a recomandat să se acorde o autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă a vaccinului împotriva Covid-19 al Moderna, în vederea prevenirii bolii la persoanele în vârstă şi de peste 18 ani”, a anunţat într-un comunicat Autoritatea Europeană de Reglementare a Medicamentelor, cu sediul la Amsterdam.

Vaccinul Moderna devine astfel al doilea vaccin împotriva Covid-19 autorizat de EMA în UE, după cel al alianţei americano-germane Pfizer-BioNTech.

De altfel, marţi, 5 ianuarie, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat că Uniunea Europeană speră că al doilea vaccin împotriva coronavirusului va primi autorizaţie „în următoarele ore”

„Sperăm ca, în următoarele ore, chiar dacă nu avem certitudinea, un al doilea vaccin să poată fi aprobat”, a declarat Charles Michel într-o conferinţă de presă la Lisabona marcând începutul preşedinţiei prin rotaţie a UE, asigurată de Portugalia de la 1 ianuarie.

Sub presiunea mai multor ţări europene pentru a autoriza vaccinul Moderna cât mai curând posibil, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a devansat de la 12 ianuarie la ziua de miercuri, apoi de miercuri al ziua de luni, o reuniune a Comitetului său pentru medicamente umane (CHMP), lăsând să se întrevadă posibilitatea unei decizii iminente care încă nu a intervenit.

EMA a autorizat la 21 decembrie vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech, pentru care Comisia Europeană a dat undă verde imediat şi care rămâne până în prezent singurul vaccin autorizat în Europa.

Evocând marţi la Lisabona la „provocarea uriaşă” ridicată de distribuirea acestor vaccinuri, Charles Michel a dat asigurări că „Comisia, cu sprijinul statelor membre, lucrează zi şi noapte pentru a garanta că putem creşte numărul vaccinurilor disponibile”, asigurându-se totodată „respectarea independenţei agenţiei pentru medicamente”.

„Vom continua să fim mobilizaţi pe această temă şi iar din acest motiv, înainte de sfârşitul lunii ianuarie, va avea loc o nouă videoconferinţă la nivelul şefilor de stat sau de guvern cu scopul de a aborda încă o dată problema gestionării crizei COVID-19 care ne loveşte”, a anunţat el alături de premierul portughez, Antonio Costa.


Accesează: