COVID-19 în UE. Vaccinul Moderna așteaptă aprobarea finală! Mai este doar un singur pas

COVID-19 în UE. Vaccinul Moderna așteaptă aprobarea finală! Mai este doar un singur pas

Vaccinul anti-Covid-19 produs de compania americană Moderna este la un pas de a fi aprobat și de Agenția Europeană pentru Medicamente.

EMA, Agenția Europeană pentru Medicamente a decis să amâne până miercuri recomandarea utilizării ultimului vaccin împotriva Covid-19, produs de Moderna. Anunțul a fost făcut în urma reuniunii comitetului de experți EMA de luni seara, ce a avut loc la Amsterdam.

Comitetul de experți EMA amintit mai sus s-a reunit cu două zile mai devreme decât fusese planificat inițial pentru a lua o hotărâre cu pricire la noul vaccin dezvoltat de Moderna, o companie americană.

Potrivit unor surse oficiale din Olanda, mai multe întrebări legate de acest vaccin au rămas fără răspuns după întrunirea comitetului EMA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceiași oficiali au mai declarat că nu au exclus posibilitatea ca până miercuri, când este programată următoarea întâlnire de comitet, să ajungă deja la un consens și să adopte sau nu decizia de a aproba noul vaccin.

Vaccinul Moderna a fost deja aprobat în Statele Unite şi Canada. După ce EMA recomandă vaccinul, Comisia Europeană trebuie să îl aprobe în mod oficial, etapă care nu ar trebuie să ia mult timp şi este considerată o formalitate.

În decembrie, EMA a autorizat vaccinul produs de Pfizer și BioNTech, informează Agerpres.

Vaccinul AstraZeneca, într-o nouă „formulă minune”

Pascal Soriot, șeful conducerii executive din compania farmaceutică AstaZeneca, susține că prin metoda „două doze” ar putea împinge eficacitatea vaccinului anti-Covid-19 la maximum, intrând astfel în „liga” competitorilor săi, anume Pfizer și Moderna.

Formula lor este mai ieftină și mai ușor de depozitat decât cea a rivalilor de la Pfizer, dar a primit critici dure atunci când testele inițiale au arătat o eficacitate de doar 62%, în condițiile în care vaccinul se administra cu două doze complete, o dată la o lună.

Asta însemna că are o eficacitate mult mai mică decât vaccinul produs de Pfizer și Moderna, care este cotat la 95% eficacitate.

Duminică, Pascal Soriot a declarat: „Cred că am găsit formula câștigătoare, care prin injectarea a două doze ridică vaccinul în top, acolo unde se afla deja Pfizer și Moderna. Nu vă pot spune mai multe detalii acum, dar acestea vor fi făcute publice la un moment dat”.