Evenimentul Zilei > Monden > Firicel și Celentano au ajuns la judecată. Cei doi actori sunt chemați în instanță pe 1 februarie
Firicel și Celentano au ajuns la judecată. Cei doi actori sunt chemați în instanță pe 1 februarie

Firicel și Celentano au ajuns la judecată. Cei doi actori sunt chemați în instanță pe 1 februarie

Doi dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți actori din serialul de comedie „Las Fierbinți” au ajuns la tribunal. Și nu este vorba despre un proces imaginat de scenariștii show-ului difuzat de Pro TV pentru a-i pune pe cei doi într-o situație comică. Cuzin Toma, Firicel, și Adrian Văncică, Celentano, au chemat în judecată Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM) pentru a-și recupera drepturile datorate de această organizație.

Curtea de Apel București are pe rol judecata apelului într-un proces deschis de actorii Cuzin Toma și Adrian Văncică pentru recuperarea drepturilor ce le sunt datorate de Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM). Cei doi au solicitat instanței să oblige asociația la plata sumelor ce li se cuvin pentru difuzarea prestațiilor artistice, în baza unor expertize contabile.

CREDIDAM este un organism de gestiune colectivă care se ocupă de colectarea si repartizarea remunerațiilor cuvenite titularilor de drepturi, artiști interpreți sau executanți pentru prestațiile difuzate pe teritoriul României. Iar sumele pe care le pretind actorii nu sunt deloc de neglijat.

În toamna lui 2019, un complet al Secției a III-a Civilă a Tribunalului București a admis o cerere similară a lui Cuzin TOma și a obligat CREDIDAM să-i plătească suma de 2.025.000 lei, reprezentând remuneraţia de bază, plus dobânda legală.

Mai puțin noroc a avut colegul său de serial, Adrian Văncică, Celentano, căruia judecătorii i-au respins pretențiile.

Decizia Tribunalului în cazul Cuzin Toma

La scurtă vreme după ce Cuzin Toma a obținut câștig de cauză, CREDIDAM a reacționat rapid, cu un comunicat în care sublinia că deizia tribunalului nu este definitivă. Mai mult, reprezentanții asociației susțineau că decizia judecătorilor este „nelegală” și „neîntemeiată”.

„Referitor la informațiile recente apărute în spațiul public cu privire la procesul civil aflat pe rolul Tribunalului București, Secția a-III-a Civilă având ca părți CREDIDAM și actorul Toma Cuzin, informăm opinia publică cu privire la faptul că sentința pronunțată nu este definitivă. Precizăm că, în lipsa unui raport de expertiză contabilă întocmit în cauză și cu încălcarea flagrantă a dreptului la apărare, instanța de judecată a pronunțat Sentința Civilă nr. 2600/20.11.2019 prin care CREDIDAM a fost obligat în mod nelegal și neîntemeiat să plătească reclamantului Toma Cuzin suma de 2.025.000 lei reprezentând remunerație la care se va calcula dobânda legală, precum și cheltuieli de judecată în cuantum de 3.500 lei. Avocații CREDIDAM lucrează intens la pregătirea apelului care va fi formulat împotriva Sentinței Civile nr. 2600/20.11.2019 și care se va judeca în fața Curții de Apel București.”

Curtea de Apel a dat termen la începutul lunii viitoare

Cele două cazuri au ajuns pe rolul Curții de Apel București și au termen de judecată pe 1 februarie 2023. Aceasta după ce judecătorii Curții de Apel au admis apelul în cazul lui Adrian Văncică, Celentano, și au dispus o expertiză contabilă pentru stabilirea sumelor exacte datorate de CREDIDAM în cazul lui Cuzin Toma. În cazul lui Adrian Văncică, judecătorii au pronunțat o sentință intermediară, în acest proces, în vara trecută.

„Admite apelurile formulate de apelantul pârât CREDIDAM şi apelantul reclamant Văncică Adrian. Admite excepţia prescripţiei dreptului reclamantului la acţiune pentru perioada 22.08.2010-21.08.2013. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului pentru sursele de colectare externe.

Anulează în parte sentinţa civilă apelată şi reţine cauza pentru evocarea fondului asupra cererii de obligare a pârâtei la plata diferenţei de remuneraţie pentru perioada 22.08.2013-23.08.2016, pentru sursele de colectare externe şi pentru sursele de colectare interne supuse gestiunii colective obligatorii, respectiv sursa copie privată şi retransmitere prin cablu. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Acordă termen la 26.10.2022 ora 12, pentru când dispune citarea părţilor. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunţată în ședință publică astăzi, 13.07.2022”, se arăta în decizia Curții de Apel București.

Judecarea apelului din dosarul lui Cuzin Toma, Firicel, este amânată de mai bine de doi ani deoarece părțile implicate în această dispută așteaptă o expertiză contabilă dispusă de judecători, conform justnews.ro.

Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: