Evenimentul Zilei > Actualitate > Explicații oficiale. Ce se întâmplă cu vaccinul anti-COVID. Când ajunge în țară următoarea tranșă
Explicații oficiale. Ce se întâmplă cu vaccinul anti-COVID. Când ajunge în țară următoarea tranșă

Explicații oficiale. Ce se întâmplă cu vaccinul anti-COVID. Când ajunge în țară următoarea tranșă

Următoarea tranșă din vaccinul anti-COVID-19 urmează să ajungă în România peste două – trei zile, în 29 și 30 decembrie. Întârzierea edste cauzată de unele probleme logistice la fabrica Pfizer din Belgia.

Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 au făcut o serie de precizări în legătură cu data la care vor sosi în România următoarele doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNtech.

„Din informaţiile pe care le deţinem, în opt ţări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului. Astfel că, la acest moment ştim că vor sosi noi vaccinuri anti-COVID-19 în România, după cum urmează: în data de 29 decembrie în Bucureşti, Cluj şi Timişoara, iar în 30 decembrie în Braşov, Constanţa, Craiova şi Iaşi”, au precizat reprezentanții Comitetului.

Conform calendarului ințial, cea de-a doua tranșă de vaccin anti COVID ar fi trebuit să ajungă în România pe 28 decembrie. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că această întârziere este cauzată de unele probleme care au apărut la fabrica Pfizer din Belgia, care are legătură cu soft-ul.

„Am fost înștiințat de compania Pfizer că din cauza unor probleme care țin de fabrica din Belgia, o problemă care ține de organizare și de soft, vaccinurile vor fi livrate cu o zi întârziere. Se începe din 29 decembrie și, respectiv 30 decembrie. (…) În România vor ajunge tranșele pentru București, pentru Timișoara și Cluj, și pe 30 decembrie ajung tranșeele alocate pentru Iași, Brașov, Constanța și Craiova”, a confirmat medicul coordonator, la Antena 3.

România va primi 150.000 de doze săptămânal

Medicul Valeriu Gheorghiță a mai spus că nu a fost stabilit un calendar de livrare, dar este certitudinea că dozele vor ajunge săptămânal în țara noastră.

„Săptămânal va fi câte o tranșă de circa 150.000 de doze. Vreau să precizez încă un aspect: calendarul de livrare este estimativ. Este o certitudine că va fi săptămânal, însă ziua exactă în care se livrează poate să sufere modificări. Compania Pfizer și-a luat angajamentul că ne va anunța cu cel puțin două zile înainte față de momentul livrării, tocmai pentru a putea organiza procesul logistic de recepție și de stocare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.