O tânără a fost imunizată cu șase doze de vaccinul anti COVID produs de Pfizer-BioNTech. S-a întâmplat în Italia, mai exact într-un spital din Toscana, duminică, 9 mai. Tânăra a primit șase doze de vaccin, respective un flacon întreg, din greșeală. Din neatenție, a asistentă a greşit şi, în loc să-i injecteze tinerei rezidente în vârstă de 23 de ani o doză de vaccin, i-a injectat întregul flacon sau echivalentul a şase doze.

Ulterior, tânăra a fost internată de urgență și pusă sub observație medicală, în eventualitatea în care va prezenta reacții adverse, după vaccinare. Conform informațiilor furnizate de autorități, starea ei de sănătate este bună și nu prezintă probleme de natură medicală.

Tânăra rezidentă nu a prezentat nici un simptom, dar a rămas în spital pentru orice eventualitate.

Până în prezent, cercetătorii Pfizer care au făcut studii asupra efectelor vaccinului, au luat în considerare și ipoteza în care unui pacient îi va fi administrată o supradoză. Aceștia au mers până la injectarea a patru doze, iar nu mai mult, Drept urmare, efectele provocate de șase doze, câte au fost injectate tinerei din Italia, nu au fost cercetate. Nu există studii de specialitate în literatura medicală.

Opt persoane din Germania au primit câte cinci doze

Într-un alt caz, opt persoane din Germania au fost injectate, din eroare, cu cinci doze de vaccin în loc de una. S-a întâmplat în anul 2020, când opt angajați ai unui cămin de bătrâni din Germania au primit, tot dintr-o eroare, câte 5 doze de vaccin anti-COVID, în loc de una. În acest caz a fost vorba despre şapte femei şi un bărbat, cu vârste cuprinse între 38 şi 54 de ani.

Imediat cei opt pacienți au fost informați despre eroare, iar patru dintre ei au fost internaţi la spital cu simptome uşoare asemănătoare gripei. Ceilalți patru s-au întors acasă.

Greșeala s-ar fi produs din cauză că fiecare flacon conținea 5 doze de vaccin, cu care trebuiau vaccinate cinci persoane diferite.

Anterior începerii campaniei de vaccinare, productătorii BioNTech și Pfizer au dat asigurări că în situații de supradoză cu vaccin anti-COVID nu apar efecte secundare grave.