Evenimentul Zilei > International > Război pentru insule? Conflictul mondial ar putea izbucni dintr-o eroare!
Război pentru insule? Conflictul mondial ar putea izbucni dintr-o eroare!

Război pentru insule? Conflictul mondial ar putea izbucni dintr-o eroare!

Insulele Diaoyu din Marea Chinei de Est riscă să declanșeze un conflict devastator între Japonia și China, susțin analiștii.

Război pentru insule? Arhipelagul Diaoyu, numit Senkakus de japonezi, sunt revendicate atât de de Beijing , cât și de Tokyo.

Cum tensiunea dintre cele două țări este în creștere, riscul unui conflict provocat de o eroare de calcul nu poate fi exclus , susținanaliștii.

Război pentru insule?

Deși Tokyo nu a recunoscut niciodată că politicile sale de apărare vizează contracararea presiunii Chinei asupra insulelor Diaoyu, Japonia a început să investească masiv în capacitățile sale militare.

La rândul său, China a început să dea dovadă de aceeași agresivitate ca și în Marea Chinei de Sud, în același timp. Garsa de coastă și forțele aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului și-au intensificat prezența în regiunea disputată.

În ultimul an, 1.157 nave chineze au intrat în zona contiguă a insulelor. E o creștere cu peste 5% față de ultimele 12 luni. Comparativ cu 2012 numărul s-a triplat.

 

Război pentru insule?  Japonia se înarmează puternic

Luna trecută oficialii japonezi au confirmat că legile în vigoare confereau pazei de coastă autoritatea de a trage asupra navelor militare străine care intenționează să organizeze o debarcare pe insule.


Istoria secretă. Cursa mârșavă întinsă de Sinan Pașa lui Mihai Viteazul


E un răspuns dur la adresa Chinei care a acordat pazei sale de coastă permisiunea explicită de a folosi arme împotriva navelor care intră ilegal în apele revendicate de Beijing.

Anunțul a provocat iritare atât în Japonia și SUA, dar și în comunitatea internațională.
Tot în februarie, site-ul militar Janes a raportat că guvernul japonez colaborează cu Mitsubishi Heavy Industries pentru a dezvolta sisteme de rachete hipersonice – pentru Forțele de Auto-Apărare ale țării.

În același timp, bugetul de apărare al Japoniei pentru exercițiul financiar 2021, care începe în aprilie, este de așteptat să crească pentru al nouălea an consecutiv, până la aproximativ 51 miliarde USD.

Război pentru insule? Conlictul ar putea i declanșat de o eroare

Timothy Heath, analist al apărării al grupului de reflecție american Rand, a declarat că acțiunile Japoniei ar trebui privite ca reacții la mișcările recente ale Chinei de a-și normaliza prezența și operațiunile în apropierea insulelor disputate.

„Japonia ar putea urmări pasiv cum China își consolidează încet-încet controlul asupra insulelor sau poate lua măsuri mai dure de a-și consolida controlul. Dar, având în vedere miza, decizia Japoniei de a-și asuma controlul asupra insulelor este rezonabilă „.


Mercenarii ruși ocupă Africa! Din urmă vin și trupele lui Putin!


Pe lângă consolidarea propriilor capacități de apărare, Japonia încearcă să intensiice relațiile cu SUA. Cele două țări și-au extins acordul privind plățile bazelor militare, potrivit unui raport al agenției de știri Kyodo luna trecută.
Misiunile japoneze de „protecție ” au crescut de la 14 în 2019 la 25 de anul trecut, potrivit ministerului apărării.
Cooperarea japoneză cu SUA este singura modalitate de a ține pasul pentru Tokyo, întrucât China avea superioritate maritimă și aeriană, iar decalajul probabil că va crește doar în viitor, spune Heath.
El a adăugat că prezența atâtor nave și aeronave în apropierea insulelor disputate a ridicat riscul unui război accidental.

„Este important ca toate părțile să intensifice eforturile de stabilizare a situației prin acceptarea unor proceduri comune și să continue dialogurile cu privire la modalitățile de a reduce incidentele pe mare și de a asigura siguranța tuturor”., scrie South China Morning Post.

Erdogan și-a găsit nașul! A apărut o nouă alianță militară