Evenimentul Zilei > Sport > Doliu în fotbal. A murit un jucător legendar, care a câștigat Campionatul Mondial
Doliu în fotbal. A murit un jucător legendar, care a câștigat Campionatul Mondial

Doliu în fotbal. A murit un jucător legendar, care a câștigat Campionatul Mondial

Fost component al naționalei Angliei și a lui Manchester United, Norbert Stiles a decedat, vineri, după o lungă și grea suferință.

A murit unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai Angliei, Norbert Stiles, cel care a fost campion mondial cu reprezentativa Albionului la turneul final din 1966. „Nobby” avea 78 de ani și fusese bolnav în ultima vreme. A făcut parte din singura echipă națională de fotbal a englezilor care a câștigat un turneu final. Este vorba despre Mondialul găzduit chiar în Anglia, acolo unde Stiles, mijlocaș defensiv, a jucat fiecare minut.

La acea competiție, Anglia a trecut în semifinale de reprezentativa Portugaliei, scor 2-1, iar Norbert Stiles a avut un rol esențial, pentru că a reușit să-l țină în frâu pe marele Eusebio. Apoi, în finală, gazdele au pus mâna pe trofeu după ce au trecut de naționala Germaniei Federale, scor 4-2 după prelungiri. Sir Geoff Hurst a marcat un „hattrick”, unul dintre goluri stârnind o polemică zeci de ani. Mingea șutată de atacant nu a trecut fără dubii de linia porții, dar arbitrul a validat golul.

A câștigat Cupa Campionilor Europeni cu United

Oficialii clubului Manchester United au redactat un comunicat comemorativ pentru fostul mare mijlocaș.

„Sunt foarte trist să aud că Nobby ne-a părăsit”, a scris Hurst pe contul de Twitter în momentul în care a aflat că fostul său coleg a decedat. „O parte integrantă a echipei care caștiga Cupa Campionilor Europeni, Nobby a fost un titan pentru istoria clubului, prețuit pentru inima și personalitatea sa din teren, atât și din afara lui”, a fost anunțul celor de la Manchester United.

Norbert Stiles a jucat pentru United în perioada 1960-1971. În prima ligă a adunat 311 meciuri și a punctat de 17 ori pentru „diavoli”. Apoi a mai trecut pe la Middlesbrough (1971-1973) și Preston North End (1973-1975). În naționala Angliei a evoluat de 28 de ori și a marcat un gol. A fost titular în 1968, în finala Cupei Campionilor Europeni câștigată de Manchester United, în fața Benficăi Lisabona, scor 4-1.