Mii de persoane au protestat sâmbătă pe străzile Parisului, iar atitudinea protestatarilor a degenerat către distrugeri ale spațiului pietonal parizian și către autoturisme distruse. Violențele sunt rezultatul unei evoluții nedorite pentru autoritățile franceze care consideră protestatarii niște persoane iresponsabile și care nu înțeleg eforturile guvernamentale pentru soluționarea crizei coronavirus.

Demonstrație violentă de 1 Mai pe străzile Parisului

Imaginile actuale surprind grupuri destul de largi de protestatari cu evidente înclinații de extremiste care sunt în mare măsură lipsite de un discurs sau de un obiectiv realist. Protestatarii au organizat o manifestație îndreptată împotriva actualei situații din Franța. Acțiunea a fost organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii. Protestatarii manifestă parțial și împotriva măsurilor impuse de autorități pentru limitarea crizei de coronavirus, dar unele opinii susțin că grupurilor pașnice de protestatari s-au adăugat grupurile huliganice care provoacă o stare de incertitudine în orașele franceze.

Momentan, forțele de ordine nu au intervenit în forță, dar există numeroase îngrijorări că o intervenție hotărâtă ar putea crea haos pe străzile Parisului în aceste ore ale după-amiezii de sâmbătă. Forțele de ordine a intervenit totuți cu gaze lacrimogene pentru dispersarea mulțimii.

Protest și la Lyon. Protestatarii invocă lipsa de implicare a autorităților în soluționarea problemelor sociale create de criza coronavirus

Proteste importante au avut loc și în orașul francez Lyon. În Lyon însă protestele s-au mai domolit datorită unui număr mai mic de protestatari și a intervenției poliției.

Protestatarii sunt nemulțumiți de lipsa de reacție a autorităților pentru soluționarea problemelor sociale și economice create de criza coronavirus. Există un număr în creștere de persoane care și-au pierdut locurile de muncă, iar sprijinul comunităților nu a fost prezent pentru a-i susține în aceste momente grele pentru ei.

 

Protestele din Franța durează de mai multe luni de zile, iar îngrijorările de la nivel politic și guvernamental sunt deosebit de mari că ele ar putea crea un precedent care ar putea destabiliza la un moment dat întreaga țară.