Evenimentul Zilei > Social > Delicatese de post. Sarmale cu ciuperci și nuci
Delicatese de post. Sarmale cu ciuperci și nuci

Delicatese de post. Sarmale cu ciuperci și nuci

Creștinii spun că jertfa postului trebuie dusă în toate zilele de post, nu doar parțial, o săptămână, o zi etc. Prin urmare, femeile s-au deprins să gătească felurite și sățioase bucate de post, îndestulătoare pentru familiile lor, care, cu ani în urmă, înaintea Paștelui, tocmai începeau să lucreze pământul, deci făceau muncă fizică obositoare.

 Pentru a nu simți așa mult lipsa cărnii, nu puține sunt gospodinele care prepară sarmale de post. Până să se „inventeze” cubulețele din soia, foile de varză erau umplute cu ciuperci, porumb fiert, orez, nuci și alte delicatese, rezultând un gust desăvârșit.

Prezentăm în cele ce urmează o rețetă sățioasă și delicioasă, de sarmale umplute cu ciuperci, zarzavaturi, nuci și stafide, fierte în „moare” de varză.

Rețeta: Ingrediente pentru aproximativ 45 de sarmale:

✓ 3 cepe mari ✓ 3 morcovi ✓ 100 g rădăcină de țelină ✓ 150 ml ulei de măsline virgin ✓ 400 ml bulion de roșii ✓ 500 g orez ✓ 100 g nuci tăiate mărunt ✓ 50 g stafide ✓ 800 g ciuperci ✓ 2 lingurițe (lgț) cimbru ✓ 2 lgț mărar tocat ✓ ½ lgț busuioc uscat ✓ sare ✓ 2 pahare de supă sau pur și simplu apă ✓ 1 varză mare murată ✓ zeamă de varză.

Preparare

Zarzavaturile tăiate mărunt se călesc în ulei de măsline, până se înmoaie. Apoi se adaugă ciupercile, tăiate, și orezul, se amestecă totul până începe să se lipească. Atunci se adaugă apa (sau supa), stafidele și nucile, și se lasă la fiert, până ce lichidul e absorbit. Se oprește focul, se adaugă mirodeniile, bulionul, cât să ofere consistența dorită, și o linguriță de sare (nu puneți mai mult, deoareze zeama de verză murată e foarte sărată), și se amestecă bine totul.

Imediat ce compoziția s-a răcit suficient, se poate trece la umplerea foilor de varză murată, pregătite în prealabil (cu partea de cotor extrasă, pentru a rămâne numai foia flexibilă). Din mijlocul verzei, tocat mărunt se face un „pat” pe fundul oalei, pe care apoi se așează primul strat de sarmale. Se stropește cu ulei și se pun foi de dafin, apoi se continuă cu al doilea strat. Se repetă operațiunea până la epuizarea sarmalelor. În final peste sarmale se pune „moare” (n.r. zeamă de varză murată”) și res tul de bulion, cât să treacă cu 2-3 degete peste ele. Totul se acopertă cu foi de varză, oalei i se pune capac și se introduce în cuptor la 200ºC, timp de 2 ore.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: