Delicatesa după care se dau în vânt toți românii. Prețul uriaș la care se vinde șoriciul de porc
- Ionel Sclavone
- 14 decembrie 2022, 07:03
Prețurile pentru carnea și preparatele de porc, scoase la vânzare în preajma sărbătorilor de Crăciun au crescut considerabil. Deși greu de crezut, șoriciul de porc a ajuns o delicatesă și costă foarte mult. Însă acest produs este preferatul celor mai mulți dintre români, astfel că aceștia nu se dau înapoi și cheltuie oricât ca să-și satisfacă pofta.
Șoriciul de porc este unul dintre cele mai căutate preparate tradiționale și este, alături de slănina afumată, foarte apreciat de iubitorii de carne de porc. Mai ales că, multora, o bucată de șorici moale, mirosind a fum le amintește de vacanțele de la țară, de la bunici. Atunci când, copii fiind, participau la tăierea porcului. Acum, când acele vremuri s-au dus, la autoritățile sanitare au impus noi reguli de sacrificare, șoriciul și slănina rămân printre cele mai căutate preparate. Prețurile sunt, însă pe măsură și, astfel, un kilogram de șorici poate costa chiar și de 3 ori mai mult decât unul de carne pentru friptură.
Aceasta deoarece, de pe un animal se poate scoate cam un kilogram și jumătate de șorici care se vinde cu un preț de aproxmativ 90 de lei. Suma este foarte mare, dat fiind că, la o măcelărie bună, cu acești bani poți achiziționa două sau chiar trei kilograme de mușchiuleț ori cotlet pentru friptură.
„Un porc are 50 de kilograme, o carcasă. Vă dați seama, pe ea vine 1,2 kilograme, maximum 1,5 kilograme de șorici. Noi trebuie să vindem 50 de kilograme de carne ca să obținem atâta șorici. Un kilogram și ceva”, spune Ionuț Anghel, proprietar de carmangerie.
Clienții sunt mulțumiți, chiar dacă prețurile sunt mai mari la carmangerii, decât la supermarket. Aceasta deoarece, spun ei, carnea este de calitate și au garanția că iau ceva bun, preparat după metode tradiționale. Drept urmare, nu se dau înlături să plătească sume ridicate pentru a-și satisface pofta.
Slănina și jumerile sunt la mare căutare
În această perioadă, în apropierea sărbătorilor de iarnă și de Crăciun, vânzările la carnea de porc și preparate sunt în creștere. Indiferent cât de sărac ar fi, românul tot face rost de bani pentru o bucățică de friptură sau un caltaboș.
„Vârfurile de sezon sunt evident ultimele trei luni ale anului. Octombrie, noiembrie și decembrie. Și am niște cifre comparative cu anul trecut. Pentru octombrie și noiembrie sună mai mult decât bine pentru că e vorba de o cantitate dublă la vânzări. Vârful de gamă și vedeta de pe platoul românesc rămâne șoriciul”, spune Claudiu Moise, reprezentant al unui producător de carne de porc.
Odată cu apropierea Crăciunului, au crescut și vânzările la slănina afumată. cel mai ieftin preparat. În aceeași categorie intră și jumările care sunt din ce în ce mai greu de găsit prin magazine, conform stirileprotv.ro.