Rețetă simplă pentru unul dintre cele mai savuroase preparate ale copilăriei

Rețetă simplă pentru unul dintre cele mai savuroase preparate ale copilăriei

Un preparat tradițional vă va aduce gustul copilăriei direct în bucătăria de acasă. Se poate găti în doar o oră și este cu adevărat savuros.

Cu toții ne aducem aminte cu drag de preparatele copilăriei pe care le savuram de multe ori când mergeam la bunici. Varza cu ciolan afumat este, cu siguranță, un produs tradițional românesc.

Ingredientele necesare

Rețeta este una simplă, iar prepararea nu durează mai mult de o oră. Trebuie însă să respectați câțiva pași simpli. Pentru un preparat cu adevărat delicios aveți nevoie de o varză românească nu foarte mare, o bucată de ciolan afumat (cam 300 de grame), un morcov, jumătate de ardei gras ( de preferat roșu pentru culoare), o ceapă, două roșii, două linguri de ulei, piper, sare, boia (dulce sau iute după preferințe), puțin cimbru și mărar proaspăt.

Varza se spală bine și se șterge cu prosoape de hârtie. Apoi se taie în patru și se toacă mărunt. Se adaugă într-un bol și se amestecă cu sare. Se curăță apoi ceapa, morcovoul și ardeiul și se taie mărunt. Legumele pot fi pasate și la robot sau pot fi date de răzătoare. Ciolanul se taie în bucăți mai mari, dar uniforme. Ar fi ideal să cumpărați ciolan fără os, prefiert.

Ne puteți urmări și pe Google News
Varza calita

Sursa: Arhiva EVZ

Mod de preparare

După ce ați pregătitingredientele, alegeți o tigaie mare în care adăugați uleiuluil. Ceapa se călește prima până când se rumenește puțin. Se adaugă apoi morcovul și ardeiul, dar și varză și bucățile de ciolan. Ultimul pas este adăugarea condimentelor: piper, cimbru și boia. Puteți să mai puneți puțină sare dacă este necesar.

Peste compoziție se toarnă una sau două căni de apă, în funcție de cât de multă compoziție aveți, și se lasă la fiert cam 20-25 de minute. Totul se bagă apoi la cuptor, la foc mediu (180 de grade), pentru încă 20-25 de minute. Verificați dacă preparatul are suficientă apă pentru a nu se prinde. Puteți să mai adăugați, dacă este necesar.

Roșiile se pasează până când devin o pastă și se adaugă peste preparatul aflat la cuptor când acesta este aproape gata. Puteți folosi și suc de roșii dacă vă este mai ușor. Lăsați să mai dea câteva clocote și scoateți cratița din cuptor. Adăugați mărarul tocat mărunt și veți avea cu siguranță în preparat delicios. Și pentru ca totul să fie ca în copilărie, faceți si o mămăligă lângă. Se poate savura însă și cu pâine, potrivit totuldespremame.ro.