Schimbări în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
- Ionel Sclavone
- 18 noiembrie 2024, 23:45
Amenzi mai mari pentru angajatorii care-și plătesc lucrătorii cu o sumă mai mică decât salariul minim pe economie. Codul Muncii a fost modificat în sensul majorării și extinderii sancțiunilor pe care le pot primi angajatorii.
Legea nr. 283/2024 impune o majorare a amenzilor pentru cei care își plătesc angajații cu sume mai mici decât salariul minim. Sancțiunile se aplică pentru fiecare angajat descoperit de inspectorii de muncă într-o astfel de situație.
Amenzi mai mari pentru angajatori
Angajatorii care își plătesc lucrătorii cu sume mai mici decât salariul minim pe economie vor fi sancționați mai dur. În astfel de situații, vorbim de amenzi, prevăzute de Codul Muncii, cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei pentru fiecare persoană identificată de inspectorii de muncă. În această situație există o limită maximă, însă, de 200.000 de lei pentru angajatori.
Până acum, aceste sancțiuni prevăzute de Codul Muncii s-au situat în intervalul 300 - 2.000 de lei.
Aceste sancțiuni vor fi aplicate și pentru cei care nu respectă nivelurile salariale minime prevăzute de contractele colective de muncă (CCM) și nu numai. Aceleași amenzi vor fi aplicate și în cazul celor care nu plătesc salariul minim în cazul raporturilor juridice de muncă care nu sunt întemeiate pe un contract de muncă individual (CIM).
Noutățile propuse de Codul Muncii
De menționat că, pe lângă valoarea acestor amenzi majorate, Codul Muncii mai prevede că sancțiunile sunt aplicate și celor care nu acordă salariul minim stabilit prin act normativ și a celui stabilit prin CCM-ul aplicabil.
„...nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil, cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziții legale, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei”, prevede Codul Muncii.
Așa cum arătam mai sus, maximul amenzii per angajator nu poate depăși pragul de 200.000 de lei. Acest lucru este în favoarea marilor angajatori. Astfel, dacă aceștia au mai mulți angajați plătiți sub salariul minim legal, amenda va fi la fel de mare.
Amenzi pantru patronii care ocolesc legea
Aceste sancțiuni se aplică și pentru angajatorii care încearcă să ocolească reglementările legale. Vor fi acordate amenzi pentru cei care plătesc un venit mai mic, dar încearcă să compenseze suma cu tichete de masă sau alte bonificații care reprezintă adaosuri la salariul de bază.
Legea prevede mai mult decât o amendă contravențională pentru cei care, în mod repetat, plătesc salarii sub minimul pe economie. În cazul în care astfel de fapte se repetă, ele constituie infracțiune.
Codul Penal pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală fapta persoanei care, în mod repetat, stabilește pentru salariații încadrați în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau prin CCM.
Noua lege a extins fapta penală inclusiv pentru neacordarea salariilor minime prevăzute de CCM.