Dezbatere ratată la Digi 24. Cele mai penibile momente, cel mai slab candidat, cine a performat

Dezbatere ratată la Digi 24. Cele mai penibile momente, cel mai slab candidat, cine a performatDEZBATERE_DIGI24_2024. sursa: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Circ la Digi 24! Retragerea lui Orban, un joc de culise bine orchestrat? Într-o seară tensionată pe scena politică, anunțul retragerii lui Ludovic Orban din cursa electorală a stârnit valuri de controverse, mai ales în contextul dezbaterii transmise de Digi 24. Momentul ales pentru acest anunț a ridicat suspiciuni, mulți observatori considerând că a fost planificat cu grijă pentru a deturna atenția de la ceilalți candidați. O manevră amendată de mulți dintre cei prezenți.

Ceea ce a atras imediat atenția a fost burtiera afișată de postul de televiziune: „ORBAN SE RETRAGE ÎN FAVOAREA LUI LASCONI”, scrisă exclusiv cu majuscule. Mesajul a fost difuzat concomitent cu declarațiile lui Orban, ceea ce a arătat premeditarea momentului. Într-un dispreț față de ceilalți participanți la dezbatere, sau la cursa electorală, care nu au primit aceeași vizibilitate. În sondaje Ludovic Orban stătea mult mai slab decât Chris Terheș sau Călin Georgescu. Cu toate acesta a fost preferat de Digi 24.  Foamea de voturi, naște manevre ciudate...

Bomba serii a venit de la o jurnalistă Digi 24: Ludovic Orban s-a întâlnit cu Traian Băsescu înainte de a-și anunța retragerea din cursa prezidențială.

Dezbatere la Digi pentru retragerea lui Orban

Primul care a sesizat manevra a fost jurnalistul EVZ, Dan Andronic:

Ce circ prost la Digi 24! Retragerea lui Orban a fost planificată pentru dezbaterea asta. Iar burtiera care apărut concomitent cu anunțul lui Orban îmi arată că UM Digi 24 este din nou în dispozitiv. Caracatița lui Coldea încearcă să-și facă jocul… P.S. Într-un dispreț total față de ceilalți candidați prezenți, UM difuzează o singură burtieră cu majuscule: ORBAN SE RETRAGE ÎN FAVOAREA LUI LASCONI
Retragere Orban

Retragere Orban, dezbatere Digi 24. sursa: Inquam photos, Octav Ganea

Reacțiile publicului nu au întârziat să apară pe rețelele sociale. Mulți și-au exprimat nemulțumirea față de Digi 24 pentru ignorarea celorlalți candidați prezenți în studio. Dezbaterea, care ar fi trebuit să fie o platformă echitabilă pentru idei și proiecte, s-a transformat, în ochii criticilor, într-un spectacol dedicat unui singur actor politic.

Gabriel Diaconu: “Orban se retrage din cursa prezidențială. Procentele pe care nu le avea i le dă Elenei Lasconi. Felicitări, Recorder!”

Gelu Vișan: "Așa cum am spus, Lasconi și Orban sunt oamenii Sistemului. Acum avem dovada, Orban a primit ordin să se retragă in favoarea lui Lasconi. Ordin executat în direct la UM Digi 24. Sistemul să trăiască!"

Gelu Duminică: “Numai mie mi se pare ca dezbaterea candidaților de pe Digi are un ritm de meci de liga județeană de oină?”

Retragerea lui Orban va continua să fie subiect de discuție, iar reacțiile candidaților ignorați la acest episod sunt așteptate cu interes. Rămâne de văzut dacă Digi 24 va răspunde acuzațiilor de partizanat sau dacă va considera episodul o simplă coincidență editorială. În orice caz, jocurile din culise și strategiile media vor rămâne în centrul atenției în această campanie electorală.

Gafa Serii, marca Lasconi

Mircea Geoană a reușit să o facă de râs, în cadrul dezbaterii Digi24, pe candidata USR Elena Lasconi. A întrebat-o care sunt planurile NATO de apărare pentru România.

"O situaţie extrem de periculoasă ar fi activarea articolului 5 al NATO, care nu a mai fost activat niciodată. Noi trebuie să rezistăm cel puţin 30 de zile dacă art. 5 e încălcat. (...) Trebuie să ne uităm la războiul din Ucraina, trebuie să cheltuim 5% din buget pentru a ne pregăti apărarea, Polonia e cel mai bun exemplu pe care putem să îl urmărim", a replicat Elena Lasconi.

"Doamne Dumnezeule. Doamnă Lasconi, cu regret vă spun, art. 5 a fost activat o singură dată, pe 11 septembrie, iar doctrina NATO nu prevede 30 de zile, ci intervenţie imediată. Din punct de vedere ce aveţi ca noţiuni de securitate naţională nu cred că sunteţi pregătită să fiţi preşedinte", a reacţionat Mircea Geoană.

"Ba da, sunt foarte pregătită", a răspuns Elena Lasconi.

Alte gafe

Nu a fost singurul moment în care Elena Lasconi a fost prinsă că nu știe ce face un președinte. George Simion a întrebat-o ce ar trebui să facă Președintele României în ceea ce privește recunoașterea statului palestinian. Elena Lasconi a dat un răspuns lung, vorbind despre conflictul din Gaza și despre faptul că “premierul israelian Netanyahu va fi lăsat să se joace până pe 20 ianuarie”. La final, văzând că nu știe răspunsul la întrebare, George Simion a spus: Doamnă, România recunoaște statul palestinian!

Fragmentul relevant.

George Simion: (...) Cum vedeţi recunoaşterea statului palestinian?

Elena Lasconi: Din punct de vedere consider că Netanyahu ar mai fi lăsat până pe 20 ianuarie să îşi facă de cap. Consider că este foarte bună soluţia celor două state, dar vocea pe care o ascultă israelienii e cea a lui Donald Trump. Prima oară trebuie să se oprească focul. E foarte important să lăsăm convoaiele umanitare să ajungă.

George Simion: România deja recunoaşte statul Palestina.

Elena Lasconi: Nu. Staţi un pic. E greşit.

George Simion: Aşa este. E pauză acum şi puteţi să vă documentaţi.

George Simion, între doi absenți. sursa: Inquam Photos, Octav Ganea

Performerii dezbaterii

Elena Lasconi s-a dovedit complet nepregătită pe subiecte externe, ratând aspecte elementare, cum ar fi recunoașterea Palestinei de către România, ceea ce îi subminează credibilitatea. Lipsa de informare a fost exploatată ușor de Geoană și Simion, arătându-i vulnerabilitatea într-un context de dezbatere.

Mircea Geoană a avut răspunsuri coerente și bine structurate, dar atitudinea sa de superioritate în interacțiunea cu Lasconi riscă să-i îndepărteze o parte din public. Această tendință de a aborda lucrurile "de sus" poate fi percepută ca arogantă, ceea ce, în politică, are costuri semnificative.

George Simion, a punctat la impresia de bărbăție, venind la dezbatere, spre deosebire de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Pe de altă parte, rămâne simplu în răspunsuri, uneori pare lipsit de consistență, însă reușește să capteze atenția prin umor și comentarii spontane. Acest stil poate prinde la un anumit segment al electoratului.

Kelemen Hunor, deși cel mai experimentat politician dintre ei, pare a fi prezent doar de formă. Prestația sa nu a adus nimic memorabil sau substanțial, ceea ce îl lasă într-un con de umbră în raport cu ceilalți. Cristian Diaconescu, ușor superior, a vorbit prea mult despre el și mult prea puțin despre oameni. Dar a lăsat să se vadă exact că înțelege exact care sunt posibilitățile președintelui de face ordine în sistem.

Prelipceanu anunță reguli, Elena Lasconi îl ignoră

Complicitatea evidentă între moderatorii Digi 24 și Elena Lasconi a putut fi văzută până la finalul emisiunii. Deși anunțaseră că cel care îi va întrerupe pe ceilalți candidați va fi avertizat de două ori, urmând tăierea microfonului, regulile nu au existat.

Elena Lasconi, poreclită de scriitorul Florin Toma “Tocilăreasa Gureșă”, s-a simțit ca acasă și a intrat peste toți ceilalți candidați întrerupându-i permanent. Sub privirea blajină a lui Cosmin Prelipceanu. Care părea să se teamă doar de George Simion. Care s-a jucat cu nervii lor.

Concluzia serii a tras-o Florin Toma, pe FB:

Observații despre Dezbaterea prezidențiabililor de la DIGI 24:
1. Dezbatere slabă, moale. Necorozivă. De aceea, nu va schimba clasamentul. Nu vor fi ieșiri spectaculoase din pluton.
2. Absența deliberată a lui Ciolacu și Ciucă - o ofensă impardonabilă. Gest mizerabil de sfidare a bunului simț, a oamenilor și a celor prezenți.
3. O ecartare insidioasă a lui Cristian Diaconescu, în prima parte.
4. Mircea Geoană - cea mai slinoasă prezență. Gogonat. Egocentric. Lăudăros. Arogant. Uneori grosolan.
5. Cei cinci au fost ca niște reprezentări ale unei tipologii unice școlărești: Gălăgiosul omniscient, Mototolul politicos, Tocilăreasa gureșă, Inconfundabilul Bulă și Elegantul retoric.