Recomandare de ultimă oră pentru cei care fac COVID-19 după primul vaccin. Ce spune Ministerul Sănătății

Recomandare de ultimă oră pentru cei care fac COVID-19 după primul vaccin. Ce spune Ministerul Sănătății

Dacă ai luat Covid-19 după primul vaccin, renunţă la rapel! Aceasta este recomandarea făcută miercuri de Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Dacă ai luat Covid-19 după primul vaccin, nu se recomandă administrarea dozei de rapel. Andreea Moldovan subliniază că la 30 de zile de la vindecarea, se poate relua administrarea ambelor doze de vaccin.

„În astfel de situaţii nu se recomandă a doua doză, considerându-se că prima doză plus îmbolnăvirea asigură un nivel de imunitate corespunzător pentru persoana respectivă”, a declarat aceasta.

Până acum nu au fost cazuri de îmbolnăviri sub vaccinare

„Nu am avut raportate cazuri de îmbolnăviri sub vaccinare. Dacă apar astfel de cazuri pozitive, ele intră pe traseul cazurilor pozitive cu analiză, carantinare, urmărire ulterioară”, a completat Moldovan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a mai afirmat că Ministerul Sănătăţii are ca priorităţi modificarea unor indici de raportare a infecţiilor Covid-19. Totodată, este vizată şi creşterea capacităţii de testare.

„Am realizat cu toţii că ne testăm poate mai puţin decât ar fi cazul. Dar, cu siguranţă, raportăm mai puţin decât e cazul în ceea ce priveşte testele pe care le avem pozitive. Astfel încât, un focus principal acum este pe creşterea capacităţii de testare”, a declarat Andreea Moldovan.

Dacă ai luat Covid-19 după primul vaccin, renunţă la rapel

„Având un număr mai mare de teste făcute, cu siguranţă vom putea să recurgem mai uşor la indicii de evaluare a activităţii epidemiologice în ţară, a circulaţiei virusului şi a impactului pe care virusul îl are asupra populaţiei.

Astfel încât, ştiind foarte bine pe ce teren stăm, vom putea să şi interpretăm mai bine ceea ce se întâmplă în ţară”, a subliniat secretarul de stat. Înainte de aceste declaraţii, Moldovan a discutat cu mai mulţi medici implicaţi în lupta contra Covid-19.

„(…) Am discutat în ultimele zile foarte ferm vizavi de modificarea unor indici de raportare, care să ne arate fiabil stadiul în care suntem.

Să ne arate fiabil acum, să ne arate fiabil în dinamică şi să ne poată da o valoare predictivă a ceea ce se întâmplă.

Vom supune dezbaterii celorlalte foruri cu care colaborăm în această luptă aceşti noi indicatori, pe care sperăm cât de repede să vi-i putem prezenta”, a explicat secretarul de stat.

Creşterea capacităţii de testare va duce la cunoaşterea incidenţei reale în a infecţiei Covid-19 în România.

sursa: gov.ro