Ministerul Sănătăţii, avertisment pentru persoanele care iau tratament anticoagulant 

Ministerul Sănătăţii, avertisment pentru persoanele care iau tratament anticoagulant 

Ministerul Sănătăţii: Pacienţii care iau tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranţă, fără să se întrerupă tratamentul anticoagulant.

Ministerul Sănătăţii afirmă că pacienţii care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19.  Ministerul a transmis şi o serie de precizări privind  vaccinarea anti-COVID a acestei categorii de persoane. „Da, pacienţii care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19”, este răspunsul de pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

În funcţie de medicamentele pe care le iau pacienţii, Ministerul Sănătăţii oferă următoarele recomandări:

-Pacienţilor aflaţi sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol ). Cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranţă. Nu se va întrerupe tratamentul anticoagulant. -Pacienţilor cu proteze metalice mitrale şi aortice trebuie să-şi dozeze INR-ul înainte de vaccinare. Totodată în cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor.  În vederea ajustării dozelor de anticoagulant  -Pacienţii aflaţi sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran). Acestora li se poate administra vaccinul în siguranţă, fără a omite nicio doză de anticoagulant. -Pacienţilor aflaţi sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranţă. Ca măsură de precauţie suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant.  -Pacienţii în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nicio ajustare a medicaţiei şi nu trebuie să întrerupă medicaţia. Ministerul Sănătăţii recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subţiri). De asemenea este recomandată menţinerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute.  În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant.

Categorii de bolnavi care se vaccinează diferit contra COVID

Din categoria celor care trebuie să se vaccineze diferit fac parte persoanele cu:

-tromboembolie pulmonară

-unele accidente vasculare ischemice care au cauză o aritmie cardiacă,

Ne puteți urmări și pe Google News

-fibrilația atrială sau cei cu tromboză venoasă profundă, a subliniat medicul Alice Munteanu.

De asemenea, în această categorie mai sunt pacienţii care au suferit diferite intervenții chirurgicale ortopedice sau cei care au patologie cardiacă, precum şi pacienţii care au diferite cancere ori cei care fac tratamente de chimioterapie.

Acest vaccin se face doar intramuscular doar, se folosesc ace subţiri şi trebuie să ţinem apăsat mai mult de 3-5 minute la locul injectării. Atenţie, nu masăm!, a explicat medicul cardiolog Alice Munteanu, vineri, în exclusivitate, la Antena 3.