Evenimentul Zilei > Actualitate > Pfizer are o veste proastă pentru România. Confirmare de la Ministerul Sănătăţii
Pfizer are o veste proastă pentru România. Confirmare de la Ministerul Sănătăţii

Pfizer are o veste proastă pentru România. Confirmare de la Ministerul Sănătăţii

Pfizer are o veste proastă pentru România, conform celor declarate de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, care a dezvăluit că ţara noastră va primi doar 50% din volumul de vaccinuri contra Covid-19 programat pentru săptămâna aceasta.

Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccinuri contra Covid-19 pentru unele state europene. Printre ele se află şi România, conform celor declarate de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Informaţia a fost confirmată pentru Reuters de mai mulţi oficiali guvernamentali. Astfel, pentru această săptămână, România va primi doar 50% din volumul de vaccinuri Pfizer.

Pfizer are o veste proastă pentru România

În acest context, livrările nu se vor îmbunătăţi decât treptat. Situaţia va reveni la normal abia la finalul lunii martie, conform declaraţiilor lui Andrei Baciu.

La fel stau lucrurile şi în Polonia, care luni a primit doar 176.000 de doze de vaccin Pfizer. Numărul reprezintă aproape jumătate din ceea ce aşteptau autorităţile de la Varşovia.

În Cehia, guvernul pregăteşte o reducere a livrărilor care să se întindă pe mai multe săptămâni. Autorităţile de la Praga au decis să încetinească programul de vaccinare chiar când a început administrarea rapelului.

Pfizer şi BioNTech au refuzat să comenteze situaţia

„Trebuie să ne aşteptăm la o reducere a numărului de programări la vaccinare în următoarele trei săptămâni”, a declarat joi ministrul ceh al Sănătăţii, Jan Blatny. Acesta a completat că Pfizer a redus livrările cu 15% în cursul săptămânii şi cu până la 30% pentru următoarele două săptămâni.

Cu privire la cele semnalate, Pfizer şi partenerul german BioNTech nu au dorit să comenteze situaţia. Reprezentanţii celoe două companii au reluat comunicatul de presă de săptămâna trecută. În acel comunicat anunţau o reducere a livrărilor pe măsură ce se extinde producţia în Europa.

Campania de vaccinare va fi serios afectată

Despre reducerea surprinzătoare a livrărilor, guvernele din Europa subliniază că situaţia subminează eforturile de a-şi vaccina cetăţenii. Implicit şi pe cele de combatere a pandemie care a generat peste două milioane de decese.

În Italia, anunţul Pfizer a fost taxat dur de autorităţile sanitare. Guvernul a ameninţat că va demara acţiuni în justiţie împotriva Pfizer.

În Ungaria, autorităţile au cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru a se asigura că Pfizer respectă calendarul de livrări. Cererea vizează şi alţi producători de vaccinuri.

Totodată, autorităţile din Ungaria au aprobat utilizarea vaccinului AstraZeneca şi a celui dezvoltat de grupul rus Sputnik V. Au făcut asta înaintea deciziei Autorităţii Europene din domeniul medicamentelor.

sursa: agerpres.ro