Evenimentul Zilei > Economie > Pandemia a făcut KO piața financiară! România, o piață bursieră în criză
Pandemia a făcut KO piața financiară! România, o piață bursieră în criză

Pandemia a făcut KO piața financiară! România, o piață bursieră în criză

Pieţele financiare au fost serios afectate de pandemie, care a influenţat evoluţiile macroeconomice şi financiare pe tot parcursul anului 2020. Piața financiară din România a suferit și ea pierderi.

România, o piață bursieră în criză ca și alte piețe financiare! Noul context a generat un comportament febril în rândul investitorilor. A adus provocări fără precedent pentru factorii de decizie politică, arată un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citat de Agerpres.

România, piață bursieră în criză, dar există un factor pozitiv: A crescut lichiditatea pe piața locală

„În pofida contextului macroeconomic deteriorat şi a riscurilor aflate pe o pantă ascendentă pe pieţele financiare, se observă o creştere a lichidităţii pe piaţa locală de capital, în intervalul ianuarie-septembrie 2020, faţă de perioada similară din 2019, atât din perspectiva valorii tranzacţionate, cât şi a numărului de tranzacţii”, se menţionează în comunicat.

Datele arată că valoarea totală tranzacţionată pe piaţa BVB şi SMT a atins 12,69 miliarde de lei în primele 9 luni ale anului 2020. Este o creştere de 56,27% comparativ aceeaşi perioadă a lui 2019. Numărul de tranzacţii derulate la BVB a crescut cu 69,14% în perioada de referinţă.

România, piață bursieră în criză! A scăzut capitalizarea bursieră față de 2019

La 30 septembrie 2020, capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 134,6 miliarde de lei. Este o scădere de aproximativ 26% comparativ cu finalul lui 2019.

Toţi indicii bursei româneşti au înregistrat evoluţii negative, corecţiile fiind de peste 6%, în primele 9 luni ale anului 2020, comparativ cu 31 decembrie 2019, înainte de izbucnirea crizei. Indicele BET surprinde evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB. Acesta a avut o scădere de 9,7% la 30 septembrie 2020, comparativ cu finalul anului 2019.

În primele 9 luni din 2020, valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat a crescut faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Ea a înregistrat un nivel de aproximativ 1,25 miliarde lei. Acţiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de 77,73% din totalul valorii tranzacţionate la BVB în primele 9 luni din 2020.

Criză pe piața bursieră! Scădere și pentru activele Fondului Proprietatea

Potrivit ASF, cei mai activi intermediari pe BVB (piaţa reglementată şi SMT) au fost SSIF-urile. Valoarea pe care au intermediat-o a fost de aproximativ 16 miliarde lei. Intermediarii locali (SSIF şi instituţiile de credit) au realizat aproximativ 83% din valoarea totală intermediată.

În primele 9 luni ale anului 2020, activele totale ale fondurilor deschise de investiţii s-au diminuat cu aproximativ 18% faţă de decembrie 2019. Fondurile închise de investiţii şi societăţile de investiţii financiare au înregistrat o diminuare a activului total de circa 10% faţă de finalul anului 2019, se arată în comunicat.

La data de 30 septembrie 2020, activele nete cumulate ale SIF au înregistrat o scădere de aproximativ 10%, comparativ cu sfârşitul lui 2019. Valoarea totală a activelor nete administrate de Fondul Proprietatea era de 9,91 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 17%. Activele FP erau concentrate preponderent în România.