Evenimentul Zilei > Justitie > ASF primește o lovitură grea în instanță. Un important asigurator a scăpat de sancțiuni
ASF primește o lovitură grea în instanță. Un important asigurator a scăpat de sancțiuni

ASF primește o lovitură grea în instanță. Un important asigurator a scăpat de sancțiuni

Directorul general al Euroins România, Mihai Tobescu, a scăpat de suspendarea dispusă de ASF împotriva sa, după ce a câștigat contestația formulată în instanță.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pierdut, la Curtea de Apel București, procesul intentat de directorul general al Euroins, Mihai Tobescu. Acesta a contestat decizia prin care Euroins, unul dintre cei mai mari asiguratori RCA de pe piață, a fost sancționat cu o amendă de 100.000 de lei și prin care s-a dispus, totodată, suspendarea directorului general pe o perioadă nedeterminată.

Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de contestație formulată împotriva deciziei Autorității și a dispus suspendarea deciziei până la judecarea cererii de anulare a actului administrativ.

„Admite cererea. Suspendă executarea deciziei ASF nr.1138/28.09.2020 până la soluţionarea definitivă a cauzei privind anularea actului prin care s-au dispus sancțiunile. Cu recurs în 5 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul publicat pe portalul instanțelor de judecată.

Decizia instanței vine după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a dispus sancționarea companiei de asigurări Euroins, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața asigurărilor RCA din țara noastră pentru pentru mai multe nereguli.

Neregulile descoperite de ASF

ASF a stabilit că societatea de asigurări nu a dus la îndeplinire în termenele asumate a mai multor obligații prevăzute într-un plan stabilit în sarcina societăţi la începutul lunii octombrie.

Cu acest prilej, directorul general al Euroins, Mihai Tobescu, a fost sancționat cu 100.000 de lei, iar directorul general adjunct, Milena Guentcheva, a primit o amenă de 50.000 de lei.

Mai mult, celor doi le-au fost retrase aprobările din partea Autorităţii de Supraveghere, ceea ce echivalează cu o suspendare definitivă din funcţiile pe care le deţineau.

ASF a derulat mai multe controale la compania Euroins, în urma cărora a acordat amenzi în valoare de 2,1 milioane de lei pentru nereguli descoperite la calculul rezervelor tehnice precum și pentru înregistrarea eronată a unor operațiuni legate de comisioanele de reasigurare.

După acest control, reprezentanții companiei de asigurări și-au anunțat intenția de a examina toate opțiunile pe care le au la îndemână pentru a contesta sancțiunile primite din partea ASF, în fața tuturor instituțiilor relevante din România și din Uniunea Europeană.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.