Evenimentul ZileiActualitateCorupție. La Paris, a început procesul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy

Corupție. La Paris, a început procesul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy

Corupție. La Paris, a început procesul fostului preşedinte  Nicolas Sarkozy
Este pentru prima dată, după al-Doilea Război Mondial, când un președinte al Franței este chemat în judecată pentru fapte de corupție comise în timp ce exercita funcția supremă în stat.

La Paris a început, luni după-amiază procesul fostului preşedinte al Franței, Nicolas Sarkozy, acuzat de corupție și trafic de influență.

Sarkozy se declară nevinovat și spune că dorește o decizie cât mai rapidă a justiției. Afacerea pentru care Nicolas Sarkozy a compărut în fața instanței este foarte complicată.

În urma interceptării convorbirilor sale telefonice, puse sub ascultare de către Parchetul financiar, care ancheta posibila finanțare a campaniei sale prezidențiale din 2007 de către dictatorul libian, Muammar Gaddafi, s-a descoperit că fostul președinte încerca să obțină date confidențiale despre mersul anchetei.

Pentru a-şi ascunde urmele, el folosea o cartelă preplătită, înregistrată pe un alt nume.

În acest proces sunt judecați, alături de Sarkozy, unul dintre avocații săi și un fost magistrat de la Curtea de Casație, căruia fostul șef al statului i-ar fi promis să-i obțină un post în Monaco, în schimbul prețioaselor informații.

Fostul președinte neagră toate acuzațiile și spune că dorește o soluție cât mai rapidă a justiției, scrie Rador.

Procesul, care ar trebui să se încheie pe 10 decembrie, a ținut luni doar o jumătate de oră, pentru că unul dintre inculpați, fostul magistrat, în vârstă de 73 de ani și având mai multe probleme de sănătate, nu a fost prezent, motivând riscul epidemic la care s-ar expune.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: